19:00, 17 Septembrie 2018
, PRO TV

Produsul Intern Brut este cu cinci la suta mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Unii economisti privesc insa lucrurile sceptic si sustin ca fenomenul se datoreaza consumului populatiei - VIDEO


Produsul Intern Brut este cu cinci la suta mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Datele Biroului National de Statistica vorbesc despre o crestere a economiei din contul comertului, agriculturii, industriei si constructiilor. Unii economisti privesc insa lucrurile sceptic si sustin ca fenomenul se datoreaza consumului populatiei. In conditiile in care investitiile ar trebui sa predomine pentru o crestere calitativa a acestui indice.


 

“Incepem saptamana cu vesti bune si mergem intr-o directie corecta”, scrie premierul Pavel Filip intr-o postare pe facebook. Acesta se refera la cifrele publicate astazi de BNS cu privire la cresterea Produsului Intern Brut. Indicele de 5 la suta este insa prea mic, pentru a vorbi de o reala crestere economica, sustin unii economisti. 

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: R.M. este la un nivel atat de slab de dezvoltare ca orice crestere mai mica de 10 procente nu ne bucura. Pentru a iesi din cliseul de cea mai saraca tara ne trebuie sa asiguram o crestere de cel putin 10%.”

 

 Potrivit datelor Biroului National de Statistica, cea mai mare pondere la formarea PIB-ului o are comertul, cu 20 la suta. Veaceslav Ionita precizeaza ca investitiile trebuie puse pe prim plan si nu consumul, asa cum se intampla acum.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: Consumul populatiei este un factor de crestere. Aceasta e o crestere necalitiva. Bazata pe consum, nu si pe investitii. Ca sa va explic, imaginati-va ca importam din Turcia un kg de rosii cu 10 lei si il vindem cu 12 lei. Astia doi lei de la vanzare este PIB. Deci noi am vazut si am mancat.”

 

 La formarea PIB-ului mai contribuie sectorul industrial, cu o cota de 15 procente si cel al constructiilor - cu 10. Sfera agriculturii isi aduce o contributie de 6 la suta.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:  “Noi in prima jumatate de an avem o crestere a lucrarilor de constructii, dar avem si o scadere a darii in exploatare. Aceasta crestre a PIB provocat de constructii e subred in acest an ca nu stim cum se va finaliza anul.”

 

 In lei, valoarea bunurilor si serviciilor produse in al doilea trimestru al acestui an se ridica la 44 de miliarde.

Alte ştiri despre: