18:45, 29 Decembrie 2014
, inprofunzime

Prima sedinta, primele critici! Cum s-a desfasurat revederea deputatilor in noul parlament - VIDEO


Deputatii proaspat alesi s-au reunit astazi in prima sedinta, care va fi si ultima din acest an. Ei nu au reusit sa formeze majoritatea parlamentara. Chiar astazi deputatul comunist Irina Vlah a anuntat ca paraseste fractiunea PCRM. Au fost constituite fractiunile si alesi sefii acestora. Nu au lipsit criticile si momentele haioase.


Eduard SMIRNOV, DEPUTAT PSRM ”Buna dimineata, stimati deputati! Rog sa ocupati locurile.


Imediat dupa binecuvantarea presedintelui Curtii Constitutionale, seful statului a tinut un discurs in care i-a indemnat pe deputati sa gaseasca mai repede o formula politica potrivita pentru guvernare: ”E firesc ca in Parlament au acces partide cu agende diferite si cu vederi distincte asupra modului de dezvoltare a tarii. Insa – si veti fi de acord cu mine – deasupra partidelor sta interesul national.”


Prima sedinta a Parlamentului a fost moderata intr-o romana stalcita de decanul de varsta, socialistul Eduard Smirnov. Vorbitor de rusa, acesta a fost apostrofat de proaspetii colegi. 

 

Eduard SMIRNOV, DEPUTAT PSRM: ”Purcedem la alegrea arganelor! reprezentant PCRM, tot normal, dl Voronin!"

Marian LUPU, LIDER PDM: ”Stimate moderator, a modera o sedinta nu inseamna sa stai doar acolo, ci sa respecti traditiile


Emotii mari a avut si cel mai tanar deputat, Marina Radvan, care devenit celebra dupa ce pe internet au aparut fotografii in care ea pozeaza in ipostaze compormitatoare.

 

Marina RADVAN, DEPUTAT PSRM: "-Veti mai poza asa? -Asa cum? -Ca in acea poza. -Nu stiu despre ce vorbiti, pentru ca astea sunt provocari si prostii."


Astazi s-au constituit fractiunile si au fost alesi sefii acestora: Zinaida Greceanii, Violeta Ivanov, Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu. Chiar de la prima reuniune, parlamentarii si-au intrat in forma, asa ca nu au lipsit criticile.

 

SINCRON: Igor DODON, LIDER PSRM: "Voi nu puteti imparti functiile pentru ca nu stiti cine-i mai destept. Noi suntem cea mai mare fractiune”

SINCRON: Vlad FILAT, LIDER PLDM: "Voua, cei mai mari, va doresc sa ramaneti la fel de multi pana la sfarsit

SINCRON: Mihai GHIMPU, LIDER PL: "Cei care se bucura, sa nu se bucure ca in 94 unii au luat 64 de mandate, iar in 98 – zero, asa si voi.

SINCRON: Marian LUPU, LIDER PDM: "Va felicit pe toti, chiar si cei din opozitie, mare branza, oopzitie” 

 

Nici nu s-au apucat alesii bine de muncit, ca deputata PCRM Irina Vlah a anuntat ca paraseste fractiunea PCRM si ca ramane sa fie deputat independent: "Cei din Gagauzia nu pentru asta au votat, nu suntem de acord cu faptul ca PCRM discuta cu partidele pro-europene


Cu toate acestea, ulterior de la tribuna Parlamentului, comunistii au parut sa ignore anuntul facut de Irina Vlah, incluzand-o in componenta fractiunii.


SINCRON: Violeta IVANOV, LIDER FRACTIUNE PCRM: Vlah Irina, 21 deputati.


Liderul PCRM Vladimir Voronin a evitat astazi presa: "Du-te mai incolo!


Socialistii au inregistrat astazi 3 proiecte de lege: denuntarea Acordului de Asociere, organizarea unui referendum pentru stabilirea vectorului extern si declararea anului 2015 – anul Marii Victorii, pentru ca se implinesc 70 de ani de la al doilea razboi mondial. Sedinta de astazi nu s-a incheiat, ci a fost doar suspendata. Deocamdata nu se stie cand se vor intruni data viitoare deputatii. Dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie, legislativul urma sa se intruneasca in sedinta nu mai tarziu de 30 decembrie.

Alte ştiri despre: sedinta pcrm, sedinta pcrm, sedinta pcrm,