17:09, 18 Aprilie 2017
, PRO TV

Presedintele Igor Dodon propune sistemul electoral mixt. El vrea ca deputatii sa fie alesi si pe liste de partid nu doar pe circumscriptii cum insista democratii - VIDEO


Presedintele Igor Dodon vrea ca deputatii sa fie alesi dupa un sistem mixt, desi anterior spunea sus si tare ca nu accepta nici o modificare a sistemului electoral. Astazi intr-o conferinta de presa Dodon le-a propus democratilor sa accepte ca jumatate dintre deputati sa fie alesi pe liste de partid si jumatate in circumscriptii, care sa includa diaspora si regiunea transnistreana. In replica democratii l-au acuzat ca, prin aceasta inititaiva incearca sa impiedice votarea sistemului uninominal.


 

Igor DODON, PRESEDINTE: "Propunem ca 51 de deputati sa fie alesi pe liste de partid si 50 pe circumscriptii..."

 

Fostul lider al socialistilor propune ca 25 de deputati din circumscriptii sa fie alesi din diaspora si regiunea transnistreana. Dodon insa nu spune care ar urma sa fie proportia si cum ar urma sa fie formate circumscriptiile in stanga Nistrului.  

 

Igor DODON, PRESEDINTE: "Raman 25 de deputati, nimeni nu va vota cu PD, unde in Chisinau nu, nordul, sudul? Nu... in centru pentru cateva mandate lasa sa lupte..."  

 

Dodon mai spune ca circumscriptiile in diaspora ar urma sa fie create in baza datelor oficiale de la ambasade. Procesul de votare ar urma sa dureze doua zile.

 

Igor DODON, PRESEDINTE: "Asta in seamna ca in Rusia trebuie sa fie create 150 de sectii de votare, in Italia 40 de sectii de votare..." 

 

Igor Dodon a spus ca va transmite  acest proiect socialistilor, care la randul lor ar urma sa-l inregistreze in parlament. Intr-un comunicat de presa, PSRM a anuntat ca initiativa presedintelui va fi dezbatuta si in cel mai scurt isi va expune pozitia cu privire la sistemul mixt de vot.

 

Anterior, invitat la emisiunea InProfunzime, deputatul socialist, Vladimir Turcan spunea ca PSRM nu va sustine, in conditiile actuale, nici sistemul mixt. 

 

Democratii au calificat initiativa lui Dodon, drept un truc politic, precizand ca  sistemul uninominal este cel mai potrivit. Totusi conducerea PD este deshisa spre discutii.

 

Comunicat de presă, PD: "Vom discuta cu toate partidele care sunt interesate de un dialog deschis, vrem un consens politic cat mai larg in privinta schimbării sistemului electoral, dar in primul rand vrem un consens larg in privinta schimbarii sistemului electoral."


Imediat au reactionat unele partide de opozitie. De exemplu, Maia Sandu a scris pe facebook ca Dodon si Plahotniuc au o agenda comuna - sa se mentina la putere cu orice pret, pentru a continua sa fure banii publici.

 

Iar Renato Usatii, care l-a sustinut pe Dodon in campanie, spune ca acesta comite o greseala fatala, si ca astfel se alatura democratilor. Liderul Platformei Da spunea, anterior ca in spatele initiativei democratilor ar sta o intelegere intre Dodon si Plahotniuc. 

 

Andrei NASTASE, LIDER PPDA: "In spatele acestui proiect este un truc, un deal, un troc intre Plahotniuc si Dodon pentru un sistem electoral mixt, pentru ca doar asa Plahotniuc, mai poate ajunge in parlament."

 

La inceputul lunii martie democratii au anuntat vor sa schimbe sistemul electoral, astfel incat deputatii sa fie alesi in baza votului uninominal. Imediat au lansat o campanie de informare prin spoturi si afise si ar fi adunat peste 800 de mii de semnaturi in sustinerea proiectului lor.

 

In tot acest rastimp, au adunat si deputati. Saptamana trecuta, Presedintele Parlamentului a anuntat ca democratii au deja peste 50 de voturi necesare pentru proiectul privind votul uninominal.

Alte ştiri despre: