10:50, 23 Aprilie 2018
, PRO TV

Presedintele Frantei il viziteaza pe Trump. Macron se va adresa Congresului american


Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, ajunge luni la Washington pentru o vizita de trei zile.


 

Liderul de la Elysee este primul şef de stat pe care Trump l-a invitat într-o vizită de stat.

 

Miercuri, preşedintele Franţei se va adresa Congresului american reunit la 58 de ani de la discursul lui Charles de Gaulle în faţa aleşilor americani.

 

Amintirea vizitei făcute anul trecut în Franţa, când a fost primit cu toate onorurile, pare să fie încă foarte vie în memoria preşedintelui Donald Trump. Nici gazdele nu vor uita prea uşor numeroasele complimente primite din partea liderului american.

 

Prin urmare, nu a mirat pe nimeni faptul că Trump a ales ca primul lider invitat într-o vizită de stat la Washington să fie “bunul lui prieten” Emmanuel Macron. La Casa Albă se fac pregătiri intense pentru ca înalţii oaspeţi sosiţi de la Paris să aibă parte de o primire pe măsura celei oferite în urmă cu un an.

În cursul zilei de luni, Macron şi prima doamnă a Franţei vor fi duşi cu elicopterul până la reşedinţa fostului preşedinte George Washington, unde cele două cupluri prezidenţiale vor lua cina.

 

Iar marţi, Melania Trump va găzdui primul dineu de stat la Casa Albă.

 

Macron vine însă la Washington cu o agendă bine definită, pe care o va promova în faţa preşedintelui şi în plenul Congresului. În ajunul plecării, a militat, într-un interviu acordat postului Fox News, pentru “cooperare” în toate domeniile, inclusiv cel comercial.

 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: ”Îi voi spune: “Care îţi sunt priorităţile? Nu provoci un război comercial cu aliatul tău.”

 

Macron speră că îl va convinge pe omologul său american să nu scoată Statele Unite din acordul prin care Iranul şi-a luat angajamentul să-şi limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor.

 

Emmanuel Macron: “E această înţelegere perfectă? Nu. Dar fiind vorba de un acord nuclear, ce opţiune mai bună avem? Eu nu văd una. Eu nu am un plan B.”

 

Donald Trump a ameninţat că va abandona acordul dacă, până în 12 mai, nu se ajunge la o înţelegere cu aliaţii europeni pentru modificarea prevederilor care îl nemulţumesc.

 

Comentatorii americani se aşteaptă ca întâlnirea să decurgă bine, deşi nu garantează că “ofensiva şarmului”, pe care mizează liderul Franţei, va da roade.

Alte ştiri despre: