09:45, 11 August 2018
, stirileprotv.ro

Presa internationala, despre violentele de la protestele din Romania. “Imagini socante”


Presa din toata lumea scrie astazi despre ciocnirile violente dintre manifestanti si fortele de ordine din Romania, dar si despre nemultumirile care i-au scos pe romani in strada.


 

Euronews deschide site-ul sâmbătă dimineaţă cu protestele din Piaţa Victoriei, cu titlul „Expaţii României se întorc acasă pentru un protest anti-guvernamental în Bucureşti”. Euronews menţionează violenţele şi scrie că „protestele regulate nu au reuşit să schimbe direcţia partidului de guvernământ PSD”. „România este unul dintre cele mai corupte state UE, sistemul său judiciar având parte de o monitorizare specială de la Bruxelles”, mai scrie Euronews.

 

„Explozie de violenţă după ce zeci de mii de oameni ies să protesteze împotriva corupţiei în România”, titrează New York Times. Cotidianul american relatează desfăşurarea mitingului diasporei şi evocă manifestaţiile din iarna anului 2017 împotriva Ordonanţei 13. „Protestele anti-guvernamentale au degenerat în violenţe vineri noapte după ce poliţia s-a confruntat cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă”, scrie New York Times.

 

 

„Peste 100.000 de oameni s-au adunat de-a lungul zilei în Piaţa Victoriei din Bucureşti pentru a-şi exprima furia faţă de guvern, în vreme ce alte zeci de mii au protestat în oraşele din ţară. Cea mai importantă problemă pe care a o acuză sunt schimbările legislative despre care mulţi spun că vor slăbi statul de drept”.

 

ŞI BBC scrie despre mitingul diasporei, sub titlul „Ciocniri între poliţia din România şi protestatarii anti-guvern”. Jurnaliştii britanici estimează numărul protestarilor ca fiind între 30.000 şi 50.000 şi menţionează rolul important al banilor trimişi în ţară de românii din diaspora.

 

Şi Liberation scrie despre violenţele din Capitală: „Gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru dispersarea unei manifestaţii a expatriaţilor”. Cotidianul francez spune că, potrivit jandarmeriei, violenţele au fost provocate de membri ai galeriilor echipelor de fotbal. Liberation menţionează că Liviu Dragnea, „considerat adevăratul şef al Guvernului, nu poate obţine postul de prim-ministru din cauza unei condamnări la închisoare cu suspendare”.

 

Tabloidul britanic Daily Mail scrie pe larg despre proteste. „Fotografiile şocante ale demonstraţiei din Bucureşti arată cum un agent prinde de gât un bătrân, un poliţist care împiedică un bărbat să ajute o femeie în scaun cu rotile, dar şi cum poliţia trage cu tunurile cu apă în feţele oamenilor”, scre Daily Mail. „Expatriaţii sunt sătui de incapacitatea guvernului de stânga de a cheltui bani munciţi de ei pentru a moderniza infrastructura şi a îmbunătăţi serviciile”. Ei citează un protestatar venit din Germania: „Aproape tot sectorul public funcţionează defectuos, trebuie schimbat complet şi înlocuit cu oameni capabili. Le-aş cere conducătorilor noştri să facă schmb de locuri cu noi, să muncească ca noi şi să vadă cum e viaţa noastră”.

 

Sursa: Pro TV

Alte ştiri despre: