15:00, 21 Octombrie 2017
, PRO TV

Premierul Spaniei anunta suspendarea autonomiei Cataloniei si alegeri regionale in cel mult 6 luni


Dupa ce s-a intors de la Summitul UE de la Bruxelles, premierul spaniol Mariano Rajoy a convocat sambata guvernul, intr-o sedinta extraordinara, la capatul careia vor fi anuntate masurile prin care Madridul va prelua controlul Cataloniei.
UPDATE 14:45 Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că va activa articolul 155 din Constituţie, prin care guvernul poate impune controlul direct în situaţie de criză, preluând pentru prima dată puterile delegate ale unei regiuni.
Astfel, Mariano Rajoy a suspendat autonomia Cataloniei.

 

De asemenea, guvernul spaniol va organiza alegeri regionale în Catalonia în cel mult 6 luni, potrivit AFP.

 

Guvernul de la Madrid organizează sâmbătă o reuniune extraordinară, în urma căreia se va decide procedura legală prin care Cataloniei îi va fi suspendată autonomiei, notează DPA.

 

Cabinetul s-a întrunit pentru a demara procedurile de activare a articolului 155 din Constituţia Spaniei. În cazul în care acest articol va fi pus în practică, atunci Madridul va impune controlul central asupra Cataloniei.

 

„Sunt pregătit pentru întâlnirea extraordinară a Consiliului de Miniştri în care vom lua măsuri pentru restabilirea legalităţii în Catalonia”, a scris Ministrul de Interne Juan Ignacio Zoido pe Twitter.

 

Aplicarea articolului 155 este fără precedent şi marchează o escaladare a celei mai mari crize politice cu care Spania s-a confruntat de la o lovitură de stat nereuşită în 1981. Efectele sale practice sunt subiectul unor speculaţii intense.

 

“Am fost foarte prudent”, a declarat premierul Mariano Rajoy în ajunul şedinţei cabinetului. “Am încercat în orice fel să evităm o situaţie dificilă, dar veţi înţelege că [...] am ajuns într-o situaţie extremă”.


Scopul final al aplicării articolului 155 ar fi respingerea administraţiei preşedintelui catalan Carles Puigdemont şi organizarea unor noi alegeri regionale. Unii sugerează că Puigdemont ar putea opri procedura declanţării 155 dacă el însuşi va fi chemat.

 

Secesioniştii declară că referendumul din 1 octombrie, în care 90% au votat pentru independenţă, le dă dreptul la un mandat.


Articolul 155 are nevoie de aprobarea Senatului pentru a intra în vigoare. Cu toate acestea, mişcările guvernamentale ar putea declanşa proteste catalane.

 

Guvernul central, format de conservatori, a căzut de acord cu opoziţia socialistă, pentru dizolvarea parlamentului catalan şi pentru noi alegeri în regiune, în ianuarie. Anunţul a fost făcut de socialişti, dar, deocamdata, premierul Rajoy a refuzat să confirme planurile pentru un scrutin anticipat în Catalonia.

 

Catalonia este şi va rămâne o parte esenţială a Spaniei - a declarat vineri seară, Regele Felipe al VI-lea. “Spania trebuie să facă faţă unei tentative inaceptabile de separare a unei părţi din teritoriul său naţional şi va rezolva această criză prin intermediul instituţiilor sale democratice legitime, respectând Constituţia noastră şi respectând valorile şi principiile democraţiei parlamentare, în care am trăit timp de 39 de ani.”

 

Alegerile anticipate în Catalonia ar putea face parte din măsurile pe care urmează să le anunţe astăzi premierul Mariano Rajoy, pentru suspendarea autonomiei regiunii, după ce liderii catalani au ameninţat ca vor declara independenţa.

 

“Nu poate fi un teritoriu în care guvernul regional să nu respecte legea, pentru că, dacă executivul încalcă legea, cum poate să le ceară cetăţenilor s-o respecte?” spune Rajoy.

 

La finalul summitului UE de la Bruxelles, Rajoy a spus că măsurile preconizate de guvernul conservator pentru a impune conducerea directă a Cataloniei, de la Madrid, sunt susţinute de opoziţie, mai exact de partidul socialist şi de cel de centru.

Guvernul spaniol a activat Articolul 155 al Constituţiei, in baza caruia poate impune control direct asupra unei regiuni autonome în situaţie de criză. “Aplicarea articolului 155 nu presupune folosirea forţei. Dacă vorbiţi despre o limită de timp, aceasta nu a fost determinată. Dar scopul este, după cum am mai spus, reinstituirea legalităţii şi normalităţii instituţionale” , a spus premierul.

În Catalonia, oamenii răspund apelului pentru boicotarea băncilor care au anuţat că îşi mută sediile oficiale în alte părţi ale Spaniei. Unii au decis să-şi închidă conturile şi să le transfere la alte bănci. Totuşi, cei mai mulţi au optat pentru un protest simbolic - au retras din bancomate suma de 155 de euro - facand astfel trimitere la numărul articolului din Constituţie activat de guvernul Rajoy pentru suspendarea autonomiei regiunii.


Alte ştiri despre: