15:05, 25 Septembrie 2017
, PRO TV

Premierul japonez Shinzo Abe dizolva Parlamentul si convoaca alegeri anticipate


Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a convocat, luni, alegeri anticipate, cu un an inainte de termen, urmand sa dizolve, joi, Parlamentul, potrivit BBC News si Reuters, citate de News.ro.


 

Totodată, şeful Executivului de la Tokyo a anunţat un plan derelansare, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, în domeniile educaţiei, vizând o reducere a datoriei şi cheltuielile sociale.

 

Anunţul lui Abe vine în contextul creşterii popularităţii sale, pe fondul tensiunilor puternice cu Coreea de Nord, care a împins în plan secund acuzaţiile de nepotism. În vară, popularitatealui Shinzo Abe a atins o cotă record de mică.

 

Unii analişti consideră aceste alegeri anticipate drept un mijloc prin care Abe urmăreşte să-şi consolideze susţinerea, exploatând lăbiciunile opoziţiei.

 

Susţinerea lui Abe a fost dur afectată, în ultimele luni, de o serie de scandaluri şi de politici nepopulare. În iulie nivelul popularităţii sale a scăzut la 30%, dar a depăşit 50% în septembrie.

El respinge acuzaţiile de nepotism, iar luni a subliniat că dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului nu reprezintă o încercare de a evita aceste acuzaţii.

 

Premierul nipon încearcă să impună modificării foarte nepopulare în politica pacifistă a ţării de după al Doilea Război Mondial, îndemnând la recunoaşterea oficială a armatei prin Constituţie.

 

Luni, Shinzo Abe a dat asigurări că decizia de a convoca alegeri anticipate nu va distrage Guvernul de la ameninţările pe care le reprezintă Coreea de Nord şi s-a angajat să sporească presiunile în cazul în care Phenianul nu dă semne că va pune capăt programelor sale de înarmare nucleară şi balistic, relatează Reuters.

 

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice (ICBM) şi a revendicat testarea unei bombe cu hifrogen în ultimele săptămâni, sporind tensiunile în Asia de est.

 

Sursa: News.ro

Alte ştiri despre: