08:26, 15 Aprilie 2013
, INPRO

Presedintele Nicolae Timofti a recunoscut implicarea sa in cazul dizidentului Gheorghe David


Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a recunoscut ca el a fost judecatorul care l-a trimis la tratament psihiatric fortat pe dizidentul Gheorghe David in 1987, scrie Europa Libera.


 

„Presedintele spune ca regreta acel episod si ca va da explicatii publice cel mai probabil luni”, a declarat Europei Libere purtatorul de cuvant al presediitiei de la Chisinau Vlad Țurcanu. 

 

Actualul presedinte Timofti il gasea vinovat atunci pe David de „propaganda sistematica, in scris si oral, a ideilor cu caracter nationalist, urmarind scopul de a provoca dusmanie nationala fata de persoanele de nationalitate rusa, de a discredita politica nationala leninista a PCUS”. 

 

Lui David i s-a mai imputat ca ar fi „raspandit nascociri vadit false care compromit oranduirea sovietica de stat si obsteasca” - cum scrie din decizia luata de judecatorul Timofti in plina perioada perestroika, la 12 ianuarie 1987, decizie publicata în facsimil saptamana trecuta de ziarul online„Panorama”.

 

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Gheorghe David a cerut compensatii in Republica Moldova pentru condamnarea din epoca sovietica. Dar a fost internat iarasi la psihiatrie, pentru 25 de zile, in aprilie 2005. Dupa eliberare, s-a plans, in acelasi an, la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Gheorghe David a decedat in 2007, iar dosarul la CEDO a fost preluat de sora lui, Maria Vulpe, care a obtinut castig de cauza si o compensatie de 4.000 de euro in 2008. Republica Moldova a fost condamnata pentru ingradirea libertatii si securitatii. 

 

Maria Vulpe, care locuieste in satul Pepeni, raionul Sangerei, a declarat Europei Libere, ca nu a stiut pana de curand ca judecatorul care l-a condamnat pe fratele sau in epoca sovietica e una si aceeasi persoana cu presedintele Republicii Moldova.

 

„Si acum ce sa-i fac eu omului? De ce sa-l caut pe omul acesta vinovat ca eu nici nu il stiu? Am fost la judecata, dar eu ce credeti ca stiu cine a fost judecatorul, atatia ani in urma? Timofti am vazut, dar ce, eu stiam care si cine era? Ar fi fost el, dar acum Dumnezeul sa-l ierte. Dumnezeu ca cei care l-au distrus. El a fost fratele cel mai mic. De la doi ani l-am crescut, am cazut atunci pe foame, pe nevoie, numai Dumnezeu stie prin ce am trecut. Si pana la urma l-au distrus. Ca nu era comunist, dar roman. L-au luat la judecata, l-au distrus cu tablete, cu nebunii, cu batai, cine stie ce a tras el acolo. Acum toti sunt romani, dar el era considerat atunci bandit. L-au dus la Dnepropetrovsk si l-au calicit, l-au distrus. A iesit la pensie cu 250 de lei, macar nu le este rusine”, a specificat Maria Vulpe.

 

Gheorghe David  decedat in 2007, la doua decenii de la trimiterea sa la spitalul de psihiatrie „de tip special”, la Dnepropetrovsk, in Ucraina.  


Alte ştiri despre: nicolae timofti, dezident, gheorghe david,