15:23, 17 Noiembrie 2018
, PRO TV

Politica externa a tarii ramane un subiect de disputa intre moldoveni. Acestia se impart in doua tabere diferite atunci cand vine vorba de partenerii Moldovei. Sondaj IRI - VIDEO


Politica externa a tarii ramane un subiect de disputa intre moldoveni. Acestia se impart in doua tabere diferite atunci cand vine vorba de partenerii Moldovei. Rusia este vazuta drept principalul jucator economic si politic. Insa, multi o considera o amenintare la adresa tarii noastre. Sunt datele unui sondaj realizat de Institutul Republican International la inceputul acestei toamne.


 

Daca Moldova ar avea posibilitatea sa adere la UE sau Uniunea Euroasiatica, ce ai alege?

Uniunea Europeana – 48%

Uniunea Euroasiatica – 37%

Altceva/Nu stiu – 15%

 

Daca Moldova ar fi pusa in fata alegerii dintre Uniunea Europeana si cea Euroasiatica, aproape jumatate din respondenti ar opta pentru vest, iar 37 la suta pentru partenerii din est. Mai bine de o sasime s-ar abtine sa dea un raspuns in acest sens.

 

Valorile au crescut in favoarea Uniunii Europene, daca e sa raportam aceste date cu cele de acum doi ani, cand respondentii se imparteau in doua tabere egale. Autorii sondajului au separat raspunsurile si pe categorii de varsta.

 

Asadar, tinerii sunt cei mai predispusi sa accepte o eventuala aderare in Comunitatea Europeana. Aproape 70 la suta dintre persoanele de pana la 30 de ani ar spune un Da ferm. Cota scade pe masura ce moldovenii inainteaza in varsta. Oamenii trecuti de 50 de ani sunt pentru Uniunea Vamala, cu o rata de 43 de procente. Tot aici, o cincime din varstnicii chestionati nu stiu care optiune ar fi mai potrivita.

 

Intrebati despre partenerii Moldovei, Rusia ramane prima la capitolul economic sau politic. Statele Uniunii Europene se claseaza pe locul doi, iar cand vine vorba de amenintari, Federatia Rusa si Statele Unite sunt marile preocupari ale moldovenilor. Intr-o alta ordine de idei, NATO ramane un subiect pentru care inca nu exista un numitor comun.

 

Daca in Moldova ar avea loc un referendum in care sa fie pusa intrebarea aderarii la NATO, ce ai raspunde?

Pro aderare           23%

Contra aderare      35%

Nu as vota            23%

Nu stiu                 19%

 

 La un eventual referendum, putin peste o cincime ar vota pro aderare, mai bine de o treime se arata contra, iar o parte de 42 la suta in total fie nu s-ar prezenta la urne, fie nu are o pozitie in acest sens.

 

Sondajul a fost realizat in perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un esantion de 1503 de persoane, marja de eroare fiind de 2,5%. Datele au fost colectate de Magenta Consulting la initiativa Institutului Republican International. Studiul a fost finantat de USAID. 

Alte ştiri despre: