10:42, 6 Septembrie 2017
, PRO TV

Ping-pong-ul deciziilor. Dodon suspenda hotararea Guvernului privind participarea soldatilor moldoveni la exercitiile militare in Ucraina


Dodon, peste Filip. Seful statului suspenda hotararea Guvernului de astazi privind participarea soldatilor moldoveni la exercitiile militare din Ucraina. "Am decis sa fac uz de dreptul meu constitutional", a scris presedintele pe facebook.


 

Replica lui Dodon vine dupa ce, astazi, la sedinta Guvernului, premierul Pavel Filip a anuntat ca soldatii moldoveni vor participa totusi la exercitiile militare din Ucraina, asta desi ieri, intr-o postare pe facebook, Dodon a anuntat ca le va interzice militarilor nostri sa mearga la exercitii militare in alte tari. 

 

Mesajul postat de Igor Dodon pe facebook:

 

"In conformitate cu prevederile Constitutiei Republicii Moldova am decis sa suspendez Hotarirea Guvernului de astazi privind participarea militarilor moldoveni la exercitii militare in Ukraina.

Pentru prima dată în calitatea mea de şef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituţional, conform art.88 al. i din Constituţia RM care prevede că şeful statului ”suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, pînă la adoptarea hotărîrii definitive a Curţii Constituţionale”.

Astfel constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3 care prevede că ”Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”.

Republica Moldova este un stat neutru conform Constituţiei, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exerciţiile militare desfăşurate sub egida unui sau altui bloc militar.

Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciţii pacificatoare sub egida ONU.

Forţele armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabila, cea mai critică de pînă acum, graţie guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 pînă în prezent.

Aceste structuri trebuie reformate integral, capacităţile dezvoltate în interiorul ţării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vîndut armamentul şi au adus la o aşa situaţie – vor fi traşi la răspundere, inclusiv penală."

Alte ştiri despre: