12:13, 8 Februarie 2019
, PRO TV

Petru Jardan, invitat astazi la dezbaterile de la PRO TV. Profilul candidatului Partidului Sor, pe circumscriptia uninominala 23 - moldovacurata.md


Petru Jardan este invitat astazi la dezbaterile de la PRO TV. El este candidatul Partidului Sor pe circumscriptia uninominala 23. Organizatiile constituente ale Initiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au publicat profilul candidatului.


 

Potrivit moldovacurata.md, Petru Jardan, candidatul cu numărul trei pe listele Partidului „Şor” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a obţinut în ultimii doi ani venituri oficiale în valoare de 1,6 milioane de lei din funcţia de director general al companiei „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internaţional Chişinău.

 

Jardan conduce, din 2013, un automobil Porsche Cayenne şi deţine, împreună cu soţia, un apartament de 114 m.p. dobândit în 2012 prin intermediul unui contract de investiţii.

 

Până în 2018, Petru Jardan nu a fost implicat oficial în politică. În luna august a anului trecut, acesta a fost desemnat de Partidul „Şor” în calitate de „reprezentant împuternicit” al formaţiunii în sectorul Botanica din mun. Chişinău. Candidatura a fost aleasă la reuniunea de partid, care a adunat câteva sute de membri ai Partidului „Şor” din sectorul Botanica, se preciza într-un comunicat al partidului.

 

Înainte de a se implica în politică, Petru Jardan s-a aflat în cercul de apropiaţi ai primarului de Orhei, Ilan Şor. Acesta a ocupat funcţia de vicepreşedinte al clubului de fotbal „Milsami” Orhei, patronat de Ilan Şor, iar ulterior, în 2012, încă înainte de concesionare, a fost numit director al „Aeroportului Internaţional Chişinău” printr-un ordin semnat de Tudor Copaci, directorului Agenţiei Proprietăţii Publice. În 2013, Aeroportul a fost concesionat companiei „Avia Invest”, iar Jardan, la scurt timp, a fost numit director general al acestei companii, funcţie pe care o deţine şi astăzi.

 

Integritatea în declararea averii şi intereselor personale

În declaraţia pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat la funcţia de deputat, Petru Jardan a indicat că a obţinut în perioada 2017-2018 venituri oficiale în sumă totală de 1,6 milioane de lei de la compania „Avia Invest” SRL, acolo unde este director general (67 de mii de lei lunar). Ilan Şor, preşedintele Partidului „Şor”, este preşedintele Consiliului de Administraţie al „Avia Invest”. Această companie va gestiona în următorii 43 de ani Aeroportul Internaţional Chişinău, în baza unui parteneriat public-privat semnat în 2013.

 

Petru Jardan a mai trecut în declaraţia de avere şi interese depusă la CEC faptul că, împreună cu soţia, este proprietarul unui apartament de 114 m.p., procurat în 2012, în urma unui contract de investiţii. Din 2013, Jardan conduce un automobil de model Porsche Cayenne, fabricat în acelaşi an. Maşina care costă 68 de mii de euro, echivalentul a 1,3 milioane de lei, nu este în proprietatea candidatului la funcţia de deputat, fiind deţinută de acesta în baza unui contract.

 

În declaraţiile de avere pentru anii 2012-2013, depuse în perioada în care activa la Aeroportul Internaţional Chişinău, Petru Jardan declara faptul că soţia sa era angajată în cadrul clubului de fotbal  „Milsami” Orhei în calitate de contabil-şef. Tot în acele declaraţii, Jardan preciza că deţine o cotă parte de 25% în cadrul SRL-ului „Altotal-Cons”, cu activităţi în construcţii. Ulterior însă, Jardan a ieşit din lista proprietarilor acestei companii. Conform informaţiilor din registrul Agenţiei Servicii Publice, Petru Jardan nu deţine calitatea de fondator sau administrator de SRL-uri, altul decât „Avia Invest” SRL.

 

Integritatea în exercitarea funcţiilor publice şi/sau de partid

Pe 8 ianuarie 2019, pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău, Petru Jardan şi Partidul „Şor” au organizat un concert cu participarea interpretului rus, Stat Mihailov. Intrarea a fost gratuită, iar la iniţiativa lui Jardan, a fost organizat şi transport gratuit pentru toţi doritorii. De asemenea, pentru participanţi la concert au fost amenajate corturi, la care se oferea gratuit ceai, a scris Ziarul Naţional.

 

La acea dată, nici Petru Jardan şi nici Partidul „Şor” nu erau înregistraţi în cursa electorală, astfel că, nici partidul, dar nici Petru Jardan nu au indicat cheltuielile aferente organizării evenimentului. A doua zi, pe 9 ianuarie 2019, partidul a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală în alegeri, iar Petru Jardan, peste trei zile, la 11 ianuarie, a depus listele cu semnături pentru a fi înregistrat în calitate de candidat al Partidului „Şor” în circumscripţia nr. 23, care cuprinde sectorul Botanica din mun.

 

Chişinău, inclusiv zona din care face parte şi Aeroportul Internaţional Chişinău. Pe 15 ianuarie, Jardan a fost înregistrat în cursă. Ulterior, întrebat de un reporter al Ziarului de Gardă cât a plătit pentru organizarea concertului cu participarea lui Stas Mihailov, Jardan a refuzat să răspundă: „Nu ofer comentarii”.

 

Cazier judiciar

Nu există informaţii despre antecedente penale sau contravenţionale ale candidatului.

Alte ştiri despre: