21:17, 13 Septembrie 2018
, PRO TV

Peter Michalko, despre nevalidarea alegerilor locale de la Chisinau: "Andrei Nastase a fost ales, iar vointa oamenilor trebuie sa fie respectata. Motivul a fost considerat incredibil in Europa"


Prezent la emisiunea InPROfunzime, ambasadorul UE la Chisinau a declarat caUniunea Europeana asteapta ca mandatul primarului ales sa fie respectat. Peter Michalko a declarat ca vointa oamenilor trebuie sa fie restectata.
Peter Michalko, Ambasadorul UE la Chisinau: "Pentru UE democratia si alegerile libere sunt in inima valorilor noastre si astea sunt si valorile care au fost puse in baza relatiilor noastre cu RM.

 

Asta este un angajament, indeplinirea caruia noi cerem in mod urgent. Vointa oamenilor trebuie sa fie restectata. A fost clar exprimata asteptarea UE ca partea moldoveneasca va rezolva aceasta problema in modul in care va respecta vointa cetatenilor din Chisinau. Toate instrumentele legislative sunt in mainile autoritatilor moldovenesti.

 

Astfel, trebuie sa fie folosite toate drumurile, ca aceasta problema sa fie rezolvata. Rezultatele alegerilor trebuie respectate. Andrei Nastase a fost ales, iar vointa oamenilor trebuie sa fie respectata. Motivul invalidarii alegerilor a fost considerat incredibil in Europa, atat la Bruxelles, cat si in capitalele tarilor membre."

 

Mai poate influenta cumva UE ca autoritatile de la Chisinau sa schimbe rezultatele alegerilor de la Chisinau?

 

"Asta este asteptarea noastra continua."

 

Ce parghii are UE?

 

"Cred ca deja s-a vazut ca daca nu sunt respectate angajamentele, noi nu putem oferi asistenta financiara. Ceea ce de fapt a cerut autoritatile de la Chisinau."

 

Alegerile din 3 iunie din Chisinau, castigate de Andrei Nastase au fost declarate nule de catre instanta de judecata, din cauza unui live facut de Nastase pe facebook, in care acesta indemna oamenii sa iasa la vot. Pe 29 iunie Comisia Electorala a luat act de decizia instantei de judecata, care a declarat nule alegerile din 3 iunie din Chisinau, anuntand ca alegeri generale vor fi organizate in 2019.

Alte ştiri despre: