19:01, 8 Decembrie 2018
, PRO TV

Peste 700 de persoane, retinute in Franta in urma unui nou protest al “vestelor galbene”. Fortele de ordine au lansat gaze lacrimogene impotriva manifestantilor - VIDEO


Peste 700 de persoane au fost retinute astazi in Franta in urma unui nou protest al “vestelor galbene”. Fortele de ordine au lansat gaze lacrimogene impotriva manifestantilor, care la randul lor au raspuns cu petarde. Intre timp, imagini in care apar zeci de liceeni ingenunchiati cu mainile ridicate in fata politistilor, au starnit indignarea opiniei publice.


 

Deja al patrulea weekend la rand, autoritatile sunt nevoite sa se confrunte cu protestatarii violenti. Fortele de ordine au lansat gaze lacrimogene in apropiere de Champs-Elysees, pentru a face ca miile de protestatari sa se retraga. Acestia au iesit in strada pentru a cere demisia presedintelui francez Emmanuel Macron si au aruncat cu petarde in oamenii legii.

 

Autoritatile, care nu vor sa vada la Paris reluarea scenelor de revolta urbana de saptamana trecuta, au intarit controalele in gari si desfasoara sistematic perchezitii in jurul locurilor de manifestatie.

 

Potrivit cifrelor oficiale, peste 30 de mii de oameni protesteaza in toata Franta. 717 persoane au fost retinute si chestionate de politie, iar 438 se afla in arest preventiv. Un bilant provizoriu anunta in jur de 30 de raniti dintre care trei sunt agenti de ordine.

 

Intre timp, imaginile filmate la un liceu de langa Paris au starnit indignarea opiniei publice. In ele apar zeci de liceeni ingenunchiati cu mainile ridicate, in fata politistilor.

 

“Iata o clasa de elevi cuminti.”

 

 Imaginile au fost distribuite masiv pe retelele de socializare. “Tineret francez, umilit” sau “Socant – in tara drepturilor” sunt doar cateva dintre comentarii. Autoritatile le-au luat apararea politistilor. Ministrul educatiei spune ca zilele trecute, adolescentii au adunat pubele, au inconjurat liceul cu ele si au chemati alti elevi sa li se alature. In plus, acestia au comis violente si au atacat fortele de ordine.

 

Liceenii s-au alaturat protestelor vestelor galbene fiind nemultumiti de reforma educatiei propusa de presedintele francez. Aceasta consta in faptul ca reusita liceenilor sa tina nu doar de examenul de bacalaureat, ci si de alte criterii. Astfel, fiind inasprita selectia tinerilor pentru un loc la universitate. Manifestatiile au inceput pe 17 noiembrie.

 

Nemultumiti de scumpirea preturilor la carburanti, mii de francezi au protestat de atunci in fiecare weekend. Acum cateva zile autoritatile au suspendat proiectul de lege care prevede acest lucru, manifestantii insa vor ca acesta sa fie anulat.

Alte ştiri despre: