15:44, 17 Mai 2017
, PRO TV

Pensiile vor putea fi solicitate retroactiv - Monitorul.fisc.md


Monitorul Oficial publica pe 12 mai curent Hotararea Guvernului, aprobata in sedinta din 5 aprilie 2017 privind modificarile si completarile ce se opereaza in mai multe decizii ale Executivului si abrogarea altor decizii, in scopul aducerii in concordanta a actelor normative cu prevederile Legii din 14 octombrie 1996 privind sistemul public de pensii.


 

Ministrul muncii, protectiei sociale si familiei, Stela Grigoras, a mentionat ca acestea sunt foarte importante in contextul reformarii sistemului public de pensii. 

 

Modificari si completari vizeaza ajustarea terminologiei din domeniul respectiv. Spre exemplu, sintagma ”pensiile de asigurari sociale”, prezenta in mai multe decizii anterioare, va fi substituita cu sintagma ”sistemul public de pensii”.

 

La elaborarea modificarilor au fost luate in consideratie decizia Curtii Constitutionale din 19 iulie 2016 si decizia Curtii de Conturi din 19 mai 2016 privind rezultatele auditului pe marginea Raportului Guvernului ce se refera laexecutarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2015.
Astfel, pensiile stabilite si neincasate la timp, se vor achita, retroactiv, din data suspendarii, indiferent de perioada pentru care nu au fost incasate.

 

Reamintim, Regulamentul privind modul de plata a pensiilor, aprobat in 15 august 2006, permitea returnarea pensiei stabilite si neincasate de beneficiar pe o perioada de cel mult 3 ani, anterior datei solicitarii prezentate de acesta.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE MONITORUL.FISC.MD

Alte ştiri despre: