09:57, 18 Aprilie 2017
, Stirile Pro TV

Pedeapsa cu moartea, primul obiectiv al lui Erdogan dupa referendum. Starea de urgenta prelungita cu 3 luni in Turcia


Referendumul s-a desfasurat in cel mai democratic mod pe care l-au vazut vreodata tarile din vestul Europei!" - a declarat presedintele Turciei.


 

Declaratia vine dupa valul de critici asupra modului in care s-a votat in cadrul referendului privind reformele constitututionale care ii confera lui Erdogan puteri dictatoriale si posibilitatea de a ramane in functie pana in 2029. In plus, a spus ca nu il intereseaza rapoartele emise de Organizatia pentru Cooperare si Securitate din Europa, care arata ca procedurile folosite nu au fost la standardele internationale si ca votul a fost fraudat. In acest context, presa occidentala vorbeste deja despre "moartea democratiei" in Turcia.

 

Chiar daca sperau intr-un scor favorabil mai categoric, sustinatorii lui Erdogan au sarbatorit in strada, dupa ce seful Inaltei Comisii Electorale a anuntat victoria taberei "da" cu aproximativ 1,25 de milioane de voturi in plus.

 

Insa, principalele doua partide de opozitie au criticat validarea buletinelor de vot care nu aveau stampila oficiala a sectiilor in care au fost depuse in urna.

 

Kemal Kilicdaroglu, liderul opozitiei Partidul Republican al Poporului: "Comisia Electorala schimba regulile in cursul jocului, ba mai rau, le schimba dupa deschiderea buletinelor. Asta e ilegal. Nu ni se pare corect si nu vom accepta asa ceva."

 

In Istanbul, cateva mii de oameni au batut in oale si tigai, pe strazi ori de la ferestre, o forma traditionala de protest fata de presedintele Erdogan.

 

Recep Tayyip Erdogan: "Niste gaini flamande se viseaza in fata unui galeti cu boabe (n.r. - zicala turceasca pentru "traiesc intr-o lume imaginara"). Unii vor sa minimalizeze rezultatele referendumului. Nu va obositi! E zadarnic. Noi am castigat!"

 

Si pe principiul "bate fierul cat e cald", Erdogan s-a grabit sa evoce, posibilitatea organizarii unui alte consultari populare.

 

Recep Tayyip Erdogan: "Cu voia Domnului, primul obiectiv priveste... pedeapsa cu moartea. Voi discuta neintarziat problema cu premierul si ceilalti lideri politici, care au dat deja de inteles ca sustin reintroducerea pedepsei capitale. Iar daca nu o vor face, vom organiza un nou referendum pentru asta."

 

Erdogan isi asuma astfel pierderea statutului de candidat la Uniunea Europeana.

 

Victoria lui este umbrita flagrant de faptul ca, pe langa regiunile kurde, marile orase Istanbul, Ankara si Izmir au votat categoric impotriva extinderii prerogativelor prezidentiale.

 

Gareth Jenkins, analist politic: "Traiesc in Turcia din 1989, dar n-am mai asistat niciodata la un vot la care puterea sa faca asemenea presiuni asupra taberei adverse: restrictii in campanie, arestari masive. Dar, chiar si asa, presedintele abia a trecut de pragul de 50%. Si, pentru ca va trebui sa castige un nou scrutin prezidential ca sa se poata bucura de noile prerogative, ma tem ca va spori presiunile."

 

Revizuirea Constitutiei prevede in special abolirea functiei de premier in favoarea unui "hiperpresedinte", in conditiile in care Erdogan a fost acuzat deja de derapaje autoritare si islamiste.

 

Odata cu alegerile generale din noiembrie 2019, actuala democratie parlamentara va fi inlocuita de un sistem prezidential, in cadrul caruia seful statului numeste ministri, dar si 4 dintre cei 13 judecatori ai instantei sureme.

 

Parlamentul nu ii va mai monitoriza pe ministri si nu va mai avea dreptul sa initieze motiuni de cenzura. Toate acestea in conditiile in care Erdogan va putea ramane la putere inca 12 ani, pana in 2029, adica inca un mandat fata de cele 2 permise de Constitutia actuala.

 

Turcia prelungeste cu trei luni starea de urgenta dupa victoria cruciala din referendum a presedintelui Erdogan.

 

Vicepremierul Numan Kurtulmus a anuntat luni noaptea prelungirea cu trei luni a starii de urgenta, fiind vorba de a treia extindere dupa lovitura de stat esuata din noaptea de 15-16 iulie, transmite Reuters.

 

De asemenea, starea de urgenta urma sa fie inlaturata miercuri daca guvernantii nu votau o noua prelungire.

 

Vicepremierul turc a explicat ca prelungirea starii de urgenta s-a facut la recomandarea Consiliului National de Securitate, dupa victoria cruciala inregistrata in referendumul constitutional de catre presedintele Recep Tayyip Erdogan.

 

Consiliul National de Securitate s-a reunit la palatul prezidential, fiind prezidat de catre Erdogan. Intre timp, Erdogan, care a scapat unei tentative de lovitura de stat pe 15 iulie 2016, ar putea, teoretic, sa ramana pana in 2029 la conducerea Turciei. El a fost sef al executivului din 2003 si pana in 2014, cand a fost ales presedinte.

Alte ştiri despre: