15:29, 20 Ianuarie 2016
, PRO TV

PD - 9 ministere, PLDM - 4, iar PL - 5. Cum arata Guvernul Filip


Lista ministrilor care vor face parte din guvernul condus de Pavel Filip a fost depusa la amiaza la parlament. Potrivit documentului, democratilor le-ar reveni 9 ministere, in timp ce liberal-democratilor - 4, iar liberalilor - 5 portofolii. Printre candidati este un controversat vicedirector de la SIS - ministru de interne, un director financiar al unei companii producatoare de zahar - sef pe finante, iar un ex-ministru al transporturilor - la tehnologia informatiei.


 

Cele mai multe fotolii in noul Guvern le revin democratilor, noua. Potrivit documentului depus astazi, noul ministru de la Interne va fi Alexandru Jizdan, fost vicedirector la Serviciul de Informatii si Securitate, care ar fi fost numit in aceasta functie de PD acum cateva luni. Atunci democratii declarau ca decizia a fost a sefului statului. Fostul sef al Directiei Servicii Operative al MAI a fost demis din aceasta functie dupa cazul din Padurea Domneasca. Ulterior, Rise Moldova a publicat o investigatie, care ar demonstra ca Jizdan este un apropiat al lui Renato Usatii si chiar ar fi primit bani de la acesta. La aparitia investigatiei, Usatii a negat totul. In 2009 presa a scris ca Jizdan ar fi fost decorat de ministrul de Interne de atunci Gheorghe Papuc, pentru ca ar fi indeplinit perfect ordinele in timpul evenimentelor din 7 aprilie.

 

MINISTERE PD


ministrul de Interne - Alexandru Jizdan

ministrul Finanţelor – Octavian Armaşu

ministrul Economiei – Octavian Calmâc

ministrul TIC – Vasile Botnari

ministrul Tineretului – Victor Zubcu

ministrul Justiţiei – Vladimir Cebotari

ministrul Construcţiilor – Vasile Bâtcă

ministrul Sănătăţii – Ruxanda Glavan

ministrul Culturii – Monica Babuc

 

Un alt nume nou este cel al lui Octavian Armasu la finante, pana acum director financiar Sudzucker Moldova. Viceministrul Economiei Octavian Calmac isi va inlocui seful in fruntea ministerului. Fostul ministru al Transporturilor Vasile Botnari il va inlocui pe Pavel Filip la Tehnologiile Informatiei, iar fostul viceministru al Constructiilor Victor Zubcu va deveni ministru la Tineret si Sport. In rest democratii isi pastreaza ministerele anterioare, Vladimir Cebotari ramane la Justitie, Vasile Batca – la Constructii, Ruxanda Glavan – la Sanatate, Monica Babuc – la Cultura. Potrivit unor surse, liberal-democratii care vor vota Guvernul se vor alege cu 4 portofolii: 

 

MINISTERE PLDM

 

ministerul Muncii – Stela Grigoraş

ministerul de Externe – Andrei Galbur

ministerul Agriculturii – Eduard Grama

vicepremier pe reintegrare – Gheorghe Balan

 

La ministerul Muncii vine Stela Grigoras, directorul ONG-ului ”Parteneriate pentru copii”, iar la Externe si Agricultura, viceministrii vor lua locul fostilor sefi: Andrei Galbur si Eduard Grama.

 

De asemenea, vicepremier pentru reintegrare ar urma sa fie seful biroului pentru reintegrare Gheorghe Balan.

 

Liberalii isi mentin actualele fotolii:

la Educatie – Corina Fusu, la Transporturi – Iurie Chirinciuc, la Aparare – Anatol Salaru, la Mediu – Valeriu Munteanu, iar premierul interimar Gheorghe Brega revine la vicepremier pe probleme de sociale.

 

 PL

ministrul Educaţiei – Corina Fusu

ministrul Transporturilor – Iurie Chirinciuc

ministrul Apărării – Anatol Şalaru

ministrul Mediului – Valeriu Munteanu

vicepremier pe probleme sociale – Gheorghe Brega

 

Anterior Pavel Filip spunea ca unele ministere trebuie comasate, iar altele – divizate, insa acest lucru nu s-a intamplat deocamdata.

Alte ştiri despre: