20:58, 19 Ianuarie 2018
, PRO TV

Patru posturi de televiziune au sesizat Consiliul Concurentei in legatura cu intelegerea de cartel intre cele doua case de vanzari de publicitate controlate de democrati si socialisti - VIDEO


Patru posturi de televiziune au sesizat Consiliul Concurentei in legatura cu o intelegere de cartel intre casele de vanzari de publicitate controlate de democrati si socialisti. Denuntul, semnat de PRO TV Chisinau, RTR-Moldova, Jurnal TV si TV 8, arata ca firmele profita de pozitia lor dominanta pe piata ca sa determine clientii sa plaseze publicitate exclusiv prin intermediul lor. Reclamantii au cerut Consiliului Concurentei sa interzica celor doua companii sa comita abuzuri. Reprezentantii caselor de vanzari au respins, in cadrul unor interviuri pentru newsmaker.md, acuzatiile privind intelegerea de cartel.Casa de vanzari de publicitate Casa Media, controlata de democrati, si Exclusive Sales House, apartinand socialistilor, s-au imprietenit pentru a domina piata de reclama. PRO TV Chisinau, RTR-Moldova, Jurnal TV si TV 8 au indicat, in denuntul adresat Consiliului Concurentei, ca cele doua companii ofera reduceri suplimentare de pana la 44% clientilor care plaseaza publicitate exclusiv prin intermendiul lor.

 

Bugetele sunt impartite in proportie de 80 la suta pentru Casa Media si 20 la suta pentru Exclusive Sales House. Clientii care refuza aceste conditii nu beneficiaza de reduceri, si, respectiv, sunt nevoiti sa plateasca practic de doua ori mai mult pentru publicitate. La plangerea adresata Consiliului Concurentei, posturile reclamante au anexat un extras din monitorizarea consumului de publicitate tv in Moldova in perioada 8-14 ianuarie 2018.

 

Datele din monitorizare arata ca exista deja 10 companii care consuma publicitate in exclusivitate pe posturile de televiziune vindute de cele doua case de vinzari, conform intelegerii de cartel. Reclamantii au cerut Consiliului Concurentei sa verifice aceasta situatie, sa constate incalcarea si sa interzica celor doua companii sa abuzeze de pozitia dominanta pe piata.

 

Impreuna, Casa Media si Exclusive Sales House controleaza circa 70% din piata de publicitate. Legea interezice orice acorduri intre companii care ar putea impiedica sau limita concurenta pe piata. 

Alte ştiri despre: