16:40, 20 Iunie 2018
, PRO TV

Partidul Popular European, despre decizia instantei de a declara nule alegerile locale: "Cartelul Plahotniuc-Dodon le-a furat cetatenilor Republicii Moldova ultimul lor drept democratic"


Partidul Popular European (PPE) este revoltat de decizia de invalidare a mandatului primarului ales in mod democratic la Chisinau, Andrei Nastase, se arata pe site-ul oficial al partidului.


 

În urma anunţului, Preşedintele PPE, Joseph Daul, a făcut următoarea declaraţie:


“Sunt consternat de erodarea democraţiei în Republica Moldova. Numai într-o ţară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voinţa poporului rezultată dintr-o alegere democratică. Este evident că alegerea lui Andrei Năstase ca primar al capitalei Republicii Moldova a fost o surpriză neplăcută pentru alianţa Plahotniuc-Dodon. Împotriva voinţei oamenilor, cartelul Plahotniuc-Dodon a decis să folosească sistemul de justiţie controlat politic pentru a-şi aduce prin uşa din spate propriul primar şi să ignore complet coloana vertebrală a oricărei democraţii: dreptul de vot.

 

Situaţia nu a fost niciodată mai rea ca astăzi. Este clar că alianţa Plahotniuc-Dodon este capabilă de orice pentru a-şi păstra controlul asupra ţării. Uniunea Europeană nu poate susţine sau finanţa astfel de carteluri, iar PPE nu va rămâne indiferent în faţa acestei situaţii. Republica Moldova s-a angajat prin intermediul Agendei de Asociere să îmbunătăţească substanţial independenţa sistemului judiciar şi să consolideze statul de drept. Decizia de ieri de a invalida rezultatele alegerilor şi voinţa locuitorilor Chişinăului ridică îndoieli serioase cu privire la angajamentul autorităţilor moldoveneşti de a avansa în implementarea reformelor.

 

Toate instituţiile Uniunii Europene au exprimat anterior importanţa funcţionării mecanismelor democratice în Moldova, cum ar fi sistemul pluripartit. Decizia de ieri este o dovadă că autorităţile nu au depus eforturi suficiente pentru a câştiga încrederea partenerilor internaţionali în funcţionarea instituţiilor moldoveneşti.

 

Guvernele şi politicienii ar trebui să îşi exercite întotdeauna puterea cu mare prudenţă în cadrul mandatului lor constituţional. Orice ameninţare la adresa echilibrului puterilor în Republica Moldova pune în pericol parcursul european al ţării. Toţi reprezentanţii PPE din instituţiile Uniunii Europene vor acţiona pe baza acestor principii şi vor evalua cu mare atenţie evoluţiile din Moldova.

 

PPE va sprijini cetăţenii Chişinăului şi Republicii Moldova în aspiraţiile lor pentru un viitor prosper şi pentru integrarea europeană. Facem apel la autorităţile guvernamentale să nu fie un obstacol în dorinţa noastră de a susţine cetăţenii Republicii Moldova”, se arata intr-un articol publicat pe site-ul oficial al partidului.

Alte ştiri despre: