14:14, 14 August 2018
, PRO TV

Parchetul militar de la Bucuresti a audiat mai multi martori, dupa violentele de vineri, cand jandarmeria a intervenit in forta la mitingul diasporei - VIDEO


Parchetul militar de la Bucuresti a audiat mai multi martori, dupa violentele de vineri, cand jandarmeria a intervenit in forta la mitingul diasporei. Institutia anunta ca ii va trage la raspundere si pe cei care au atacat fortele de ordine. Ieri, in a patra zi de proteste, peste doua mii de oameni s-au adunat in Piata Victoriei.Zeci de oameni au mers la Parchetul Militar ca sa depuna plangeri impotriva jandarmilor care au facut exces de putere in Piata Victoriei. Protestatarii spun ca acestia au tras cu grenade, cu gaze lacrimogene in mijlocul multimii pasnice cu toate ca cei violenti erau in marginea pietei. 

 

“S-a aruncat cu niste dispozitive pe care nu le-am mai vazut la 30 de centimetri de piciorul meu. Asta a fost pe proprietate privata. Fara mandat am fost sechestrati, am fost obligati sa... In conditiile in care erau si oameni care nu aveau treaba cu protestul. Femei cu copii foarte mici de cateva luni.”

 

“Am inhalat gaze lacrimogene in doua randuri. In a doua repriza nu am mai putut respira, am fost dus pe targa, am fost dus intr-o ambulanta SMURD.”

 

Jandarmii au fost surprinsi in timp ce bateau oamenii care nu erau violenti si nu opuneau rezistenta. Aceste scene arata cum un tanar in camasa alba ridica mainile la vederea militarilor care se apropie de el si totusi acestia incep sa-l loveasca. 

 

“Au venit intr-un fel de pas alergator. Stateam pur si simplu pe loc. Ne-au lovit chiar si atunci dar nu stiu sigur cine ne-a lovit pentru ca veneau bastoane dintre scuturi.”

 

Peste 30 de victime au depus deja plangere la Parchetul Militar dupa ce au trecut pe la institutul de medicina legala pentru ca sa obtina un certificat care sa arate ca au fost raniti. Printre reclamanti sunt si cativa turisti.

 

Acestia au povestit ca au fost scosi de jandarmi dintr-un taxi si calcati in picioare fara motiv. Procurorii isi vor construi probatorul din acest dosar penal nu doar pe baza marturiilor facute de cei care au avut de suferit de pe urma interventiei jandarmilor, ci si cu ajutorul imaginilor inregistrate de protestatari.

 

Ancheta de la Parchetul Militar este doar una dintre investigatiile facute de procurori dupa incidentele violente de vineri seara. In alte opt dosare sunt anchetati de Parchetul de Sector presupusii huligani care au atacat fortele de ordine. Ieri, protestele au continuat. In a patra zi de miting peste 2000 de oameni au iesit in Piata Victoriei.

 

Manifestantii spun ca işi iubesc ţara şi nu vor sa renunţe. 

 

„Am vazut ca aveau asa o ura, erau in stare sa ne mitralieze, dar nu ne-au descurajat, ne-au inrait. A zis: eu te inteleg, tu ai datoria sa-ti aperi ţara, eu sa respect ordinul. Cumva ca pe el il judeca.”

 

Acest tanar a fost ranit la picior vineri, in timpul violenţelor din Piata Victoriei, dar a iesit din nou in strada, in speranta ca lucrurile se vor schimba in Romania. 

 

„A aruncat cineva cu o grenada din aia fix spre picior si a explodat provocandu-mi o rana adanca.”

 

La mitingul de aseara o femeie aflata in multime a avut nevoie de ajutorul medicilor. Ea a fost transportata cu ambulanta la spital. Pe de alta parte, un barbat in varsta de 32 de ani a fost dus la sectie pentru ca avea asupra lui obiecte periculoase. El este banuit ca ar fi participat la violentele de vineri.

Alte ştiri despre: