20:24, 18 Octombrie 2017
, PRO TV

Pana la sfarsitul lunii, vom afla cum anume se va imparti tara in circumscriptii uninominale la alegerile parlamentare de la anul - VIDEO


Pana la sfarsitul lunii, vom afla cum anume se va imparti tara in circumscriptii uninominale la alegerile parlamentare de la anul. Deocamdata este clar ca vom avea 11 parlamentari din municipiul Chisinau, iar din regiunea transnistreana si diaspora - 5 deputati.


 

Iurie CIOCAN, PRESED. COM. CONST. CIRCUMSCRIPTIILOR: ”S-a decis de baza sa avem in RM pe teritoriul controlat de autoritatile centrale ale statului 46 circumscriptii uninominale dintre cele 51. Urmeaza sa vedem cum ele vor fi exact distribuite. Lucram pe cateva modele.”

 

 Municipiul Chisinau va da Parlamentului 11 deputati, iar Baltiul- doi alesi. 5 mandate vor reveni regiunii transnistrene si diasporei, insa nu este clar deocamdata cum se vor imparti locurile.

 

Iurie CIOCAN, PRESED. COM. CONST. CIRCUMSCRIPTIILOR: ”Exista opinii sa nu oferim mandat pana la reglementarea definitiva a conflictului din stanga Nistrului pentru localitatile din stanga Nistrului care sunt temporar in afara controlului constitutional, sa nu oferim niciun mandat. Exista opinii ca ar trebui sa fie oferite 5 mandate si tot asa.”

 

 Membrii comisiei au inceput deja sa desenze circumscriptiile, insa deocamdata nu este clar daca pana la sfarsit hotarele acestora vor ramane anume asa. Autonomia Gagauza s-ar putea alege cu 2 sau 3 parlamentari in legislativ.

 

Iurie CIOCAN, PRESED. COM. CONST. CIRCUMSCRIPTIILOR: ”Avem cateva raioane in care, din punctul nostru de vedere, ar putea fi formate circumscriptii chiar in limita acestor unitati administrativ-teritoriale. E vorba de Edinet, Briceni, Stefan-Voda.”

 

 La alegerile de anul viitor, 50 de deputati vor fi alesi in baza de liste de partid, iar 51 – pe circumscriptii uninominale. Opozitia a acuzat guvernarea ca isi va desena circumscriptiile asa cum ii convine, iar cei de la putere i-au invitat sa faca parte din comisia de constituire. Partidele extraparlamentare de opozitie care cer anularea sistemului mixt au refuzat sa participe la proces.

Alte ştiri despre: