20:38, 17 Mai 2017
, PRO TV

Ministrul Finantelor, despre amanarea acordarii asistentei financiare pentru RM: "Eu nu vad riscul ca acesti bani sa nu vina in tara. Programul nu tine de scopuri politice" - VIDEO


Dupa ce ieri Parlamentul European a amanat acordarea finantarii Republici Moldova, astazi ministrul Finantelor Octavian Armasu vine cu o reactie.


 

Octavian ARMASU, MINISTRU AL FINANTELOR: "La nivel tehnic, acest program este inclus in bugetul RM si in cadrul bugetar pe termen mediu pentru anul curent si pentru anul viitor. Noi asteptam, totusi, ca programul acesta sa vina, pentru ca el vine sa sustina reformele pe care le facem noi, el nu are componenta politica, este un program care sustine reformele si sustine stabilitatea macrofinanciara a RM. Noi avem foarte mult nevoie de acest program pentru ca sa realizam obiectivele pe care le-am propus. 

 

-Dar fara acesti bani, noi ne putem descurca? 

Fara acesti bani o sa ne fie dificil sa atingem obiectivele pe care ni le-am propus, de aceea si am solicitat programul acesta. Sigur ca in comparatie cu anul trecut, noi suntem intr-o stare mult mai buna, noi avem si alte surse de finantare, situatia este mult mai stabila, dar programul este absolut necesar ca RM sa avanseze pe calea reformelor. La moment, pana la aprobarea problemelor, noi inca discutam conditionalitatile. Acestea sunt structurate in trei transe, deci fiecare transa are un set de conditionalitati pe mai multe dimensiuni.  

 

-Despre sistemul electoral, exista acum ceva specificat in aceste conditionalitati? 

Absolut nimic, deci el nu vizeaza sistemul politic, el vizeaza sistemul economic, vizeaza institutiile statului. Programul este de asistenta macrofinanciara, el nu tine de scopuri politice, el tine de reforme economice si reforme constitutionale. Lucrurile politice nu au cum sa fie incluse in acest program.

 

-In acest moment exista riscul ca acesti bani sa nu vina in tara ?

Eu nu vad asa riscuri, pentru ca toate conditionalitatile pe care noi le vedem in acest program sunt realizabile, noi mergem acum cu implementarea programului cu FMI, iar programul cu asistenta macrofinanciara este complementar acestui program a fondului. Cu programul fondului noi avansam foarte bine, deci sunt toate preconditiile ca noi sa implementam acest program."

 

La inceputul acestui an, Uniunea Europeana a promis tarii noastre 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sunt grant si 60 – imprumut. Banii ar urma sa fie folositi pentru implementarea reformelor.

Alte ştiri despre: