16:46, 14 Noiembrie 2018
, PRO TV

O rezolutie critica la adresa Republicii Moldova fost adoptata de Parlamentul European. Oficialii acuza guvernarea de la noi ca nu ar raspunde la ingrijorarile institutiilor europene. Au enumerat regresele tarii noastre si s-au declarat dezamagiti - VIDEO


O rezolutie critica la adresa Republicii Moldova fost adoptata astazi de Parlamentul European. Oficialii acuza guvernarea de la noi ca nu ar raspunde la ingrijorarile institutiilor europene. Demnitarii au enumerat regresele tarii noastre si s-au declarat dezamagiti. La Strasbourg au fost si cativa deputati democrati, care sustin ca aceste opinii sunt, de fapt, comentarii politice.


 

Declaratii dure la adresa Republicii Moldova au rasunat ieri la sedinta Parlamentului European, pentru ca astazi, deputatii sa supuna votului o rezolutie in acest sens. Oficialii care au luat cuvantul au avut cam acelasi mesaj. Cei mai multi dintre ei spun ca executivul si legislativul de la noi au adoptat proiecte controversate in ciuda avizelor ingrijoratoare ale institutiilor europene.

 

Petras AUSTREVICIUS, RAPORTOR COMISIA PENTRU AFACERI EXTERNE, PARLAMENTUL EUROPEAN: “Se constata o departare continua a Moldovei de la standardele democratice. In egala masura ne irita lipsa de transparenta in cazul de frauda bancara de un miliard de dolari. Acele doua rapoarte independente trebuie publicate si responsabilii trasi la raspundere. “

 

Andrey KOVATCHEV, EURODEPUTAT GRUPUL PARLAMENTAR POPULAR EUROPEAN: “Atunci cand trebuie sa alegi intre vest si est, nicio tara nu este mai divizata ca Moldova.Membrii opozitiei sunt intimidati si am observat interventia sistemului judiciar in alegeri. “

 

 Laurentiu REBEGA, EURODEPUTAT: Cred ca in Moldova s-a trecut o linie rosie odata cu invalidarea alegerilor si nu s-a adus nicio explicatie. “

 

Oficialii observa ca presa este monopolizata si condamna extradarea recenta a profesorilor turci din cauza pretinselor legaturi ale acestora cu o grupare islamista.

 

Cristian PREDA, EURODEPUTAT GRUPUL PARTIDULUI POPULAR EUROPEAN: “Politicienii influenteaza mai mult mass media decat mass media influenteaza politicenii.”

 

Rebecca HARMS, EURODEPUTAT GRUPUL VERZILOR, ALIANTA LIBERA EUROPEANA: “Ambele tari suporta presiuni din partea Turciei, in timp ce in Moldova au fost rapiti profesori turci, in Georgia nu a fost posibil acest lucru si profesorii pot lucra in contonare.”

 

Comisarul european pentru negocieri de extindere si politica de vecinatate, Johannes Hahn, a vorbit despre o „recalibrare” a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova.

 

Johannes HAHN, COMISARUL EUROPEAN PENTRU NEGOCIERI DE EXTINDERE SI POLITICA DE VECINATATE: Daca tinem cont de lipsa de angajamente ale Moldovei pentru a implementa obiectivele de reforme, propun sa reducem sustinerea si sa ne centram doar pe elementele care aduc beneficii directe cetatenilor. Pe masura ce planificam aceasta recalibrare suntem dispusi sa oferim asistenta asa cum a fost ea initial planificata la nivelul acordului de asociere.”

 

Siegfried MURESAN, EURODEPUTAT GRUPUL PARTIDULUI POPULAR EUROPEAN: “Autoritatile de la Chisinau, guvernul RM este un obstacol in dorinta Uniunii Europene sa ajute cetatenii RM.“Si o delegatie a Partidului Democrat a fost ieri la Strasbourg, ascultand observatiile politicienilor europeni. Vicepresedintele PDM, Sergiu Sirbu ne-a spus ca aceste declaratii sunt politice si ca, pe langa toate, eurodeputatii au constatat si imbunatatiri, nu doar regrese."

 

Sergiu SIRBU, VICEPREŞEDINTE PDM: “Tot ce tine de critici si ingrijorari tehnice noi vom lua act si depune efort maxim sa fie eliminate, iar ceea ce tine de aprecieri politice, ele raman politice, deoarece si in PE sunt grupuri politice afiliate partidelor din Moldova.”

 

Ieri, Parlamentul European s-a reunit in sedinta pentru a dezbate raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Moldova si UE. Documentul a fost astazi supus votului. 396 de eurodeputati l-au aprobat. Impotriva s-au aratat 76 de parlamentari, iar 186 s-au abtinut.

Alte ştiri despre: