19:26, 12 Iulie 2018
, PRO TV

O comisie parlamentara va analiza legislatia electorala care a stat la baza invalidarii alegerilor din Chisinau. Propunerea PD si a GPPE, sustinuta de majoritatea deputatilor si criticata de opozitie - VIDEO


O comisie parlamentara va analiza legislatia electorala care a stat la baza invalidarii alegerilor locale din Chisinau. Propunerea democratilor si a membrilor grupului parlamentar popular european a fost sustinuta de majoritatea deputatilor, insa criticata de opozitie. Acestia cred ca initiativa este o incercare de a urni din loc relatiile cu europenii si ca cei de la guvernare nu fac decat sa uzurpeze puterea in stat.


 

VALERIU GHILETCHI, DEPUTAT PPEM: ”Sa dam o definitie clara agitatiei electorala. Avem in proces, retele de socializare, ar trebui sa ne referim in mod expres la ele. S-a pus problema poate sa interzicem in ziua dinaintea alegerilor agitatia electorala.”

 

 Astfel in urmatoarele doua luni comisia parlamentara juridica, numiri si imunitati va examina legislatia electorala.

 

Roman BOTAN, DEPUTAT PL: “Nu inteleg dE ce ati spus ca va activa comisia in 60 de zile, de vreme ce in urmatoarea perioada membrii comisiei vor intra in concediu.”

 

 Valeriu GHILETCHI, DEPUTAT PPEM: “Aveti dreptate, suntem pe sfarsit de sesiune. Ideea este ca atunci cand vom ajunge pe 15 septembrie. Am vrea, tinind cont ca se apropie alegerile parlamentare, e important ca pana atunci sa se faca aceste modificari. Este de dorit din partea comisiei sa se faca un effort suplimentar.”

 

Opozitia insa nu crede in intentiile curate ale coalitiei de la guvernare.

 

Maria CIOBANU, DEPUTAT PLDM: ”Acest proiect de hotarare este una fariseica. Legislatia e corecta, doar ca e una selectiva.”

 

 Valerian BEJAN, DEPUTAT PL: ”Dvs ca om credincios, sincer, credeti ca ceea ce spuneti ar putea sa se realizeze?”

 

 Valeriu GHILETCHI, DEPUTAT PPEM: “Da, cred.”

 

 Iurie TAP, DEPUTAT PLDM: “Este vorba despre uzurparea puterii in stat. DE aceea, aceasta nu este o solutie. PLDM nu va participa la aceasta comisie si condamna asemenea lucrari.”

 

 Initiativa a avut totusi sustinerea majoritatii. Alegerile din 3 iunie din Chisinau, castigate de Andrei Nastase, nu au fost validate pe motiv ca acesta a facut un live pe facebook in care a indemnat oamenii sa  iasa la vot.

 

Au urmat proteste, dar si reactii dure din partea oficialilor europeni. Comisarul european Johannes Hahn a declarat ca prevederea din Codul Electoral folosita de instanta pentru a declara nule alegerile din 3 iunie, este invocata pentru prima data, lucru care da de gandit.

 

Anterior premierul Pavel Filip si presedintele Parlamentului, Andrian Candu nu au exclus ca interdictia de a face agitatie electorala cu o zi inainte si in ziua alegerilor ar putea fi eliminata. Saptamana trecuta, din cauza invalidarii localelor din Chisinau, Parlamentul European a suspendat asistenta financiara  de 100 de milioane de euro ce trebuia acordata tarii noastre.

Alte ştiri despre: