17:53, 16 Iulie 2017
, PRO TV

Numarul ONG-urilor care cer retragerea proiectului care le interzice sa se implice in activitatea politica daca primesc bani din afara s-a dublat - VIDEO


Numarul ONG-urilor care cer retragerea proiectului care le interzice sa se implice in activitatea politica daca primesc bani din afara s-a dublat. Chiar si dupa ce Andrian Candu a dat asigurari ca documentul nu va fi votat fara expertiza Consiliului Europei, cei din societatea civila cred ca singurul scop al acestui proiect este sa-i reduca la tacere, mai ales dupa ce au criticat puterea.



Si unii deputati critica proiectul initiat de ministerul Justitiei.

 

Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM: ”Este o greseala f mare pe care incearca guvernul sa o mai faca. Nu poti interzice unui cetatean sa nu faca politica, nu am vazut ONG sa faca politica. ONG au iesit la proteste ca as-si expuna opinia. Cred ca este o razbunare.”

 

 Alina ZOTEA, DEPUTAT PL: ”Cu siguranta ca nu ar fi corect, pentru ca noi cunoastem ca marea majoritate a ONG-urilor sunt finantate de peste hotare din cauza lipsei resurselor care sunt in Republica Moldova.”

 

 Valeriu GHILETCHI, DEPUTAT GPE: ”Ceea ce am auzit nu-mi place. Nu inseamna ca statul ar trebui sa intervina in mod abuziv in activitatea unor organizatii. Daca aceste lucruri se vor adeveri, noi nu vom sustine.”

 

 In timp ce altii cred ca este o initiativa buna.

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”Trebuie de facut lege normala, de vazut pentru ce se folesc aceste granturi, toti se duc in buzunarele sefilor.”

 

 Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: ”Noi in legislatia RM avem clar stipulat ca ONG nu au voie sa se implice in politica. E in conformitate cu legislatia. Unde ati vazut dvs ONG care se implica in politica? Legislatia le interzice acest lucru. Trebuie sa facem regula.”

 

Si ministrul Justitiei afirma ca si actuala legislatie interzice ONG-urilor sa faca activitati politice daca sunt finantate din exterior. Presedintele Parlamentului afirma ca proiectul nu va fi votat pana nu va exista si opinia Consiliului Europei.

 

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Acest proiect e departe inca. Pe langa expertiza nationala, este cea internationala.”

 

 Petru MACOVEI, DIRECTOR EXECUTIV API: ”Este o gaselnita a lor. Trebuia invers, intai expertiza.”

 

 Noul proiect privind organizatiile necomerciale care ar urma sa inlocuiasca actuala lege privind asociatiile obstesti a fost propus spre consultari acum cateva zile. Initial 30 de organizatii non-guvernamentale au cerut ministerului Justitiei sa retraga proiectul pentru ca ar limita finantarea din exterior a ONG-urilor. In cateva zile numarul acestora s-a dublat.

Alte ştiri despre: