20:24, 9 Ianuarie 2018
, PRO TV

Nord-coreenii vor sa participe la Jocurile Olimpice de Iarna din Coreea de Sud. Oficialii celor doua state s-au inteles ca delegatiile lor sa defileze impreuna la ceremoniile de deschidere si de final - VIDEO


Nord-coreenii vor sa participe la jocurile olipice de Iarna din Coreea de Sud, care se vor desfasura in februarie. Astazi oficialii celor doua state s-au inteles ca delegatiile lor sa defileze impreuna la ceremoniile de deschidere si de final. Este o decizie istorica, tinand cont de ostilitatile dintre cele doua puteri.


 

Cele doua state au purtat discutii la nivel inalt in aceasta dimineata, in zona demilitarizata, de altfel, primele de acest fel din decembrie 2015. Oficialii de la Phenian si Seul au discutat despre participarea nord-coreeana la Jocurile Olimpice de Iarna, dar si despre modalitati de imbunatatire a relatiilor bilaterale, care au devenit destul de tensionate in ultimii ani. Oficialii nord-coreeni, prezenti la discutii s-au aratat optimisti in ceea ce priveste restabilirea legaturilor intre cele doua state.

 

Ri Son GWON, OFICIAL NORD-COREEAN: “Relatiile dintre cele doua Corei sunt inghetate mai tare decat aceasta iarna. In ciuda timpului de afara, coreenii isi doresc o imbunatatire a legaturii dintre cele doua tari.”

 

 In cadrul discutiilor, Coreea de Sud a propus ca sportivii celor doua state sa defileze impreuna la ceremeoniile de deschidere si de sfarsit ale Olimpiadei. Totodata, reprezentantii Guvernului de la Seul au lansat propunerea de a avea o noua intrevedere pentru a discuta despre reuniunea familiilor ce au fost despartite in urma razboiului din Coreea, ce s-a desfasurat intre 1950-1953. Pe de alta parte, s-a decis sa fie redeschis canalul de comunicare militara dintre cele doua state.

 

Chung HAESUNG, OFICIAL SUD-COREEAN: In cadrul intalnirii de astazi, Coreea de Nord a declarat ca a restaurat linia telefonica militara din partea de vest a frontierei. In prezent, sunt activate apelurile telefonice intre armata sud-coreeana si armata nord-coreeana folosind linia de comunicare militara occidentala.”

 

 Coreea de Nord a intrerupt linia de comunicare militara in februarie 2016, in semn de protest fata de decizia Seulului de a inchide un complex industrial comun. Ea era folosita pentru a furniza Phenianului informatii cu privire la cetatenii sud-coreeni care se deplasau in complexul industrial Kaesong, situat in nordul granitei dintre cele doua tari.

 

Seulul ia in calcul si ridicarea temporara a unor sanctiuni impuse Coreii de Nord drept reactie la repetatele teste balistice si nucleare. In mesajul sau de Anul Nou, Kim Jong Un s-a oferit sa trimita o delegatie la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud si a declarat ca spera ca acest eveniment sa fie un succes. Unii experti sunt de parere ca prin initiativa de a relua dialogul, liderul nord-coreean, isi doreste sa indeparteze Coreea de Sud de Statele Unite.

Alte ştiri despre: