19:34, 31 Iulie 2018
, PRO TV

Nemultumiti de rapoartele Kroll, avocatii lui Ilan Sor au facut propriul raport. In documentul de aproape 50 de pagini se spune ca principalii beneficiari ai jafului bancar sunt Filat si Platon - VIDEO


Nemultumiti de rapoartele Kroll, avocatii lui Ilan Sor au facut propriul raport. In documentul de aproape 50 de pagini se spune ca principalii beneficiari ai jafului bancar sunt Vlad Filat si Veaceslav Platon. Expertii, angajati de primarul de Orhei au facut o analiza a datelor oferite de Kroll si au ajuns la concluzia ca daca Ilan Sor ar fi furat miliarudul, autoritatile ar fi incercat sa recupereze banii de la el. Ceea ce nu s-a intamplat.


 

James RAMSDEN, AVOCAT: “In cazul in care concluziile din raportul Kroll sunt corecte, atunci de ce nu s-a luat nici o masura pentru a recupera banii de la Ilan Sor? Din cate stim noi, nu s-a facut nici un pas pentru a recupera acesti bani.”

 

 O spune avocatul primarului din Orhei, care ii apara interesele la un tribunal din Marea Britanie, unde din numele lui Sor a fost depusa o plangere pe numele companiei Kroll pentru defaimare. Acesta sustine ca raportul Kroll manipuleaza societatea invinuindu-l pe Ilan Sor de furtul miliardului pe cand principalii beneficiari ai banilor disparuti din cele 3 banci ar fi Vlad Filat si Veaceslav Platon.

 

James RAMSDEN, AVOCAT: “In special, rapoartele Kroll nu incearca sa analizeze datele si dovezile ca inainte de august 2013, BEM a fost de facto detinut de stat si de prim ministrul Vladimir Filat.”

 

 Expertii mai spun ca tot ce se arata in raportul Kroll se bazeaza numai pe presupuneri, nu si pe dovezi, iar compania nu ar fi luat in calcul sentintele de condamnare a lui Vlad Filat si a lui Veaceslav Platon, numele carora nu apar in cele doua rapoarte.

 

Reprezentantii Bancii Nationale, care a selectat compania Kroll au calificat declaratiile avocatilor lui Sor, drept politice, precizand ca toate actele primite de la Kroll au fost transmise Procuraturii Anticoruptie.

 

Reprezentantii acesteia nu au reactionat. Primul raport Kroll a fost publicat de Andrian Candu pe blogul sau si arata ca grupul Sor ar fi fost principalul beneficiar al banilor disparuti din cele 3 banci.

 

A doua investigatie ar urma sa dezvaluie numele beneficiarilor furtului miliardului, insa a fost publicata deocamdata doar o sinteza, care nu contine nici un nume. Vara trecuta, Ilan Sor a fost condamnat la 7 ani si 6 luni de inchisoare.

 

El va ramane in libertate pana cand se va pronunta si Curtea de Apel. Procurorii spun ca primarul de Orhei ar fi obtinut din Banca de Economii 5 miliarde de lei, bani pe care i-ar fi spalat ulterior prin firmele sale off-shore. El se declara nevinovat.

Alte ştiri despre: