14:56, 9 August 2017
, PRO TV

NATO si autoritatile de la Tbilisi au criticat vizita lui Putin in regiunea separatista Abhazia: presedintele rus trebuia sa anunte din timp autoritatile georgienie despre vizita sa - VIDEO


NATO si autoritatile de la Tbilisi au criticat vizita lui Vladimir Putin in regiunea separatista Abhazia. Oficiali din Alianta militara cred ca presedintele rus trebuia sa anunte din timp autoritatile georgienie despre vizita sa. In Abhazia, Putin a spus ca va sustine in continuare politic si militar teritoriul separatist.


 

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: ”Cel mai important lucru este că avem relaţii speciale cu Abhazia. Garantăm securitatea şi independenţa Abhaziei. Sunt sigur că această susţinere va continua în viitor.”

 
Vladimir Putin nu a luat in seama criticile autoritatilor de la Tbilisi si a efectuat ieri o vizita in Abhazia, cand s-au implinit noua ani de la izbucnirea conflictului ruso-georgian. Presedintele rus l-a asigurat pe liderul separatist ca Moscova va sustine si in viitor regiunea, iar Raul Khadjimba l-a multumit pentru asta. 

 

Raul KHADJIMBA, LIDERUL REPUBLICII ABHAZIA: ”Vreau să-i mulţumesc lui Vladimir Putin pentru sprijinul acordat Republicii Abhazia. Poporul nostru vă este recunoscător. Republica Abhazia a fost şi va fi un aliat şi un prieten al Rusiei.”

 

Presedintele  georgian s-a aratat nemultumit de vizita lui Vladimir Putin, iar ministerul de Externe de la Tbilisi a cerut Moscovei sa inceteze actiunile provocatoare. In noaptea de sapte spre 8 august, 2008, Georgia a lansat o ofensiva militara pentru a recupera teritoriile Abhazia si Osetia de Sud. Presedintele rus de atunci, Dmitri Medvedev, a acuzat Georgia de agresiune si a trimis trupe militare (2008)

 

Dmitri MEDVEDEV, RESEDINTELE RUSIEI IN ANUL 2008:Noi nu vom lăsa făra pedeapsă moartea conaţionalilor noştri. Cei vinovaţi vor răspunde pe măsură.”

 
Luptele au continuat pana pe 12 august, iar armata georgiana a fost nevoita sa se retraga. La 26 august, Rusia a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud. Putin mai tarziu, Tbilisi rupe relatiile diplomatice cu Rusia. Georgia si occidentul cere Moscovei sa refuze recunoasterea independentei acestor doua regiuni.

Alte ştiri despre: