17:33, 5 Decembrie 2017
, PRO TV

Motivul pentru care Curtea Suprema de la Madrid a retras mandatul european de arestare pe numele fostului lider catalan, dar si a patru membri ai cabinetului sau - VIDEO


Curtea Suprema de la Madrid a retras astazi mandatul european de arestare pe numele fostului lider catalan, dar si a patru membri ai cabinetului sau. Decizia a fost luata dupa ce cei cinci politicieni au anutat ca sunt dispusi sa se intoarca in Spania. Totusi, ei nu au scapat de mandatul de arestare spaniol, asa ca la intoarcerea in tara, ar putea fi incatusati.
Saptamana viitoare, judecatorii din Belgia urmau sa decida daca ii extradeaza pe cei cinci politicieni catalani in Spania. Nu va mai fi nevoie de acest lucru, pentru ca toti se vor intoarce binevol in tara. Asta a anuntat astazi Curtea Suprema de la Madrid, care a retras mandatul european de arestare pentru fostul lider separatist si alti patru membri ai cabinetului sau.

 

Totusi, instanta a mentinut mandatul de arestare spaniol, asa ca ajunsi in tara, cei cinci ar putea fi retinuti. Carles Puigdemont a fugit in Belgia in luna octombrie, dupa declararea unilaterala a independentei Cataloniei, considerata ilegala de justitia spaniola. Aseara, mii de oameni au iesit in strada la Barcelona pentru a cere eliberarea politicienilor catalani retinuti.

 

”Libertate.”

 

 In prezent, patru fosti ministri catalani raman in arest. Alti sase au fost eliberati, dupa ce au platit o catiune de o suta de mii de euro.

 

”Eu cred ca nu este suficient ca doar cativa oameni sa fie eliberati. Nu puteti condamna unii politicieni ai guvernului nostru pentru ca au organizat acest scrutin.”

 

 Intre timp, a inceput campania electorala pentru alegerile regionale din 21 decembrie. Potrivit unui sondaj, partidele care sunt pentru independenta Cataloniei ar putea pierde majoritatea parlamentara.

Alte ştiri despre: