17:22, 18 Iunie 2017
, Stirile Pro TV

Motiunea de cenzura impotriva guvernului roman va fi votata miercuri, la ora 11:00. PSD si ALDE au strans 222 de semnaturi pana in acest moment


Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu va fi dezbatuta si votata in plenul reunit al Parlamentului roman, miercuri, de la ora 11.00, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, in plenul reunit de duminica.


 

Dragnea a facut acest anunt inainte de a declara inchisa sedinta plenului reunit in care a fost citita motiunea de cenzura.

 

Plenul reunit de duminica a durat aproximativ un sfert de ora si la sedinta au participat doar 216 parlamentari, de la PSD si ALDE. Motiunea de cenzura a fost citita de Mihai Fifor.

 

Premierul Grindeanu nu a fost prezent la sedinta plenului.

 

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

 

UPDATE 17:00 "Dezbaterea si votul asupra motiunii de cenzura vor avea loc miercuri, la ora 11:00", a anuntat Liviu Dragnea la finalul sedintei.

 

UPDATE 16:45 Plenul reunit al Parlamentului a inceput. La sedinta si-au inregistrat prezenta 216 parlamentari.

 

UPDATE 16:32 222 de parlamentari PSD si ALDE au semnat motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu pana in acest moment.

 

Pentru a trece motiunea de cenzura, sunt necesare 233 de voturi.

 

Dupa plenul reunit in care va fi citita motiunea de cenzura, liderii si parlamentarii PSD se vor reuni la Rin Grand Hotel, acestia fiind convocati de liderii de grup. „Intalnirea de la Rin Grand Hotel va avea loc astazi 18.06.17, ora 17.00 la sala Bucuresti A-mezanin. Prezenta obligatorie!”, este mesajul pe care l-au primit parlamentarii PSD.

 

UPDATE 16:20 Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, duminica, la Parlament, ca mai mult de 14 parlamentari PSD nu vor vota motiunea de cenzura impotriva premierului Sorin Grindeanu, ceea ce ar insemna ca, in lipsa voturilor de la parlamentarii opozitiei, seful Guvernului nu va putea fi demis.

 

”Mai mult de 14 (parlamentari - n. r.). Atat conteaza”, a declarat Victor Ponta intrebat cati parlamentari PSD a reusit sa convinga sa nu voteze motiunea de cenzura.

 

”Eu cred ca niciun pesedist adevarat n-o sa cheme alte partide sa-i rezolve problemele interne”, a spus el ca reactie la declaratia presedintelui executiv al PSD, Nicolae Badalau, conform caruia social-democratii vor racola parlamentari de la toate partidele pentru a sustine motiunea de cenzura.

Victor Ponta

In ceea ce priveste o eventuala curiozitate a deputatilor PSD in privinta informatiilor vehiculate conform carora Ponta ar fi un ”om al sistemului”, acesta a raspuns ca ”nu cred nici ei (social-democratii - n. r.) prostiile astea”. ”E un propagandist la PSD, un consilier al domnului Dragnea, care cred ca a ramas in 1989 cu agenturili straine, stitia”, a mai spus el.

 

Intrebat ce l-a deranjat pe Liviu Dragnea, fostul lider al PSD a spus ca ”faptul ca nu mai are puterea”.

 

UPDATE 15:20 Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, care este si deputat, a venit, duminica, la sedinta deputatilor PSD, unde a incercat sa ii convinga de faptul ca motiunea de cenzura este ”o mare greseala”. La sedinta deputatilor PSD a venit si Gabriela Firea. In paralel, liderul PSD Liviu Dragnea se afla la sedinta senatorilor social-democrati.

 

„Eu sunt membru al grupului PSD, nu m-a exclus nimeni din grupul PSD, sunt deputat PSD si am venit alaturi de colegii mei sa imi spun punctul de vedere. Il spun in interior, nu in afara”, a afirmat Victor Ponta, cand a ajuns la sedinta grupului deputatilor PSD.

 

La iesirea de la sedinta, Ponta a declarat ca sper ca PSD nu va depune motiunea pana la urma si ca aceasta nu va intruni numarul necesar de voturi.

 

"Depunerea motiunii - in orice varianta va pierde PSD si va castiga Iohannis. Mai este timp ca doar PSD sa aiba de castigat, printr-un dialog intre Grindeanu si conducerea PSD.

 

Daca motiunea nu va intruni numarul necesar, si eu asta cred, ma pricep la voturi, joi, Grindeanu va discuta cu conducerea PSD si ALDE pentru un guvern Grindeanu 2.

 

Daca motiunea de cenzura trece, singurul om care poate desemena premierul nu este din PSD. Este Iohannis. Si Iohannis, in noiembrie 2015 l-a numit pe Ciolos si in 2016 nu a numit-o pe Sevil. Nu a ascultat PSD.

 

Daca in partea asta a PSD exista ratiune, putem salva Romania si PSD.

 

Sper ca PSD nu declanseaza razboiul nuclear impotriva PSD."

 

TEXTUL MOTIUNII

 

Motiunea vorbeste despre "guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu"", care ar exercita guvernarea in nume personal. Se afirma ca Grindeanu si Jianu ar fi trecut "voluntar sub comanda unui deputat/inalt functionar public" (Ponta) si ca "au ales sa exercite suveranitatea nationala in numele unui grup ocult si ilegitim". Textul mentioneaza in repetate randuri UDMR ca un sustinator al coalitiei de guvernare "legitime".

 

Printre liderii PSD care s-au aflat la reuniunea din biroul lui Liviu Dragnea se numara liderul deputatilor social-democrati, Marcel Ciolacu, presedintele executiv al partidului, Niculae Badalau, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, si deputatul Florin Iordache.

 

Potrivit social-democratilor, la aceasta ora se stabilesc ultimele chestiuni pe textul motiunii, pentru a putea fi depusa, la ora 16.00, la Birourile Permanente Reunite.

Text motiune cenzura Text motiune cenzura Text motiune cenzura Text motiune cenzura Download

Alte ştiri despre: