18:03, 23 August 2013
, PRO TV

Monumentul deportatilor a fost inaugurat la Chisinau. Cum arata "Trenul durerii"


Monumentul in memoria deportarilor regimului comunist a fost inaugurat in sfarsit la Chisinau. La eveniment au participat zeci de deportati, functionari de la Primarie si membri PL. Sculptura care este considerat cea mai mare din moldova a fost realizata in 5 ani si a costat circa 25 de milioane de lei.Organizatorii spun ca au ales nu au ales intamplator data acestui eveniment. Astazi se implinesc 74 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop in urma caruia Basarabia a fost rupta de la Romania si anexata la URSS.


 

Sculptura de 3 metri latime si 12 metri lungime a fost acoperita cu o panza alba legata. Pentru a dezveli monumentul a fost nevoie de zeci de oameni. Chiar si asa procedura nu a fost una simpla. 

 

Monumentul deportatilor urma sa fie inaugurat inca pe data de 6 iulie cand au fost comemorate victimele celui de-al doilea de deportari insa nu s-a reusit.

 

Primarul capitalei spune ca la eveniment au fost invitate si primele persoane insa in stat insa nu nimeni nu a venit. Fostii deportati prezenti la eveniment spun ca pentru ei astazi este o sarbatoare. In sfarsit ei au unde sa puna o floare in memoria celor care nu s-au intors din Siberia.

 

Iurie Serafim este din satul Ustea si povesteste cu lacrimi in ochi cum a fost deportat impreuna cu familia sa. 

 

Monumetul denumit "Trenul durerii" semnifica un tren al mortii. Primele vagoane au chipuri umane, care, pe masura ce trenul inainteaza se transforma in fiare. Sculptura este din bronz si cantareste 15 tone. Monumentul si amenajarea scuarului Garii a costat circa 25 de milioane de lei, bani alocati din bugetul primariei. Acest lucru i-a nemultumit pe unii trecatori.

 

Autoritatile spun ca au decis sa dezveleasca sculptura anume astazi cand se fac 74 de ani la semnarea pactului Molotov Ribentrop in urma caruia Basarabia a avut loc ocuparea Basarabiei de catre URSS.

Alte ştiri despre: monument, tren, comunism,