08:40, 17 Mai 2014
, PRO TV

Moldova poate face fata unei expulzarii migrantilor din Rusia? Expert german: "Vor fi si unele beneficii"


Republica Moldova poate face fata unei eventuale decizii a Federatiei Ruse de a expulza migrantii moldoveni. Intr-o astfel de decizie sunt si anumite beneficii precum revenirea fortei de munca in tara, care acum se confrunta cu deficitul acesteia. De aceasta parere este economistul David Saha, expert al Echipei Economice Germane Moldova, care s-a exprimat in cadrul unui briefing organizat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.


 


David Saha a precizat ca Republica Moldova inca este printre statele in care o parte din PIB este formata de remitentele trimise de emigrantii de peste hotare. 60 la suta din toate remitentele vin din Federatia Rusa, ceea ce inseamna circa 1,5 miliarde de dolari anual. Expertul a facut un calcul in cazul ca Rusia ar renunta la o parte din muncitorii moldoveni si a mentionat ca daca scade valoarea remitentelor cu 10% aceasta inseamna un minus de 150 milioane de dolari in tara, insa nu si un efect prea mare asupra PIB-ului.Expertul spune ca in cazul reducerii cantitatii de remitente va scadea puterea de cumparare a populatiei, dar care va putea fi compensata prin ajustarea preturilor si a politicii monetare. Mai mult chiar, David Saha considera ca politicile fiscale vor ramâne aceleasi, fara sa fie nevoie de majorarea impozitelor.


Daca Rusia ar renunta la muncitorii moldoveni, acestia ar fi nevoiti sa revina acasa si sa caute alte alternative de munca. Astfel, o parte din ei se vor recalifica si vor putea fi angajati in tara. Chiar daca in Moldova salariile sunt mai mici, daca se calculeaza cheltuielile pentru deplasarea lucratorilor in Rusia si cheltuielile pentru consum, care acolo sunt mai mari, atunci se vede ca nu are rost sa mai plece oamenii departe de casa ca sa munceasca.Pe de alta parte, expertul spune ca autoritatile ar trebui sa inceapa sa negocieze cu UE anumite cote de migranti moldoveni, in scop de munca, in statele membre. David Saha spune ca situatia economica a statelor din UE incepe sa se remedieze si crede ca unele dintre astea chiar au nevoie de forta de munca. Plus la aceasta, daca Rusia va vedea ca Moldova are alternative pentru forta sa de munca, va scadea din presiuni caci va intelege ca sunt inutile.Totodata, expertul e de parere ca Rusia nu are interes prea mare sa renunte la forta de munca straina si nici nu este prea usor sa expulzezi un numar mare de migranti stabiliti deja in tara.

Alte ştiri despre: rusia, emigrare, expulzari,