20:08, 10 Decembrie 2017
, PRO TV

Miting de amploare la Kiev. Peste opt mii de oameni au iesit in strada pentru a cere demisia presedintelui Petro Porosenko, a procurorului general, dar si crearea unui tribunal anticoruptie - VIDEO


Miting de amploare astazi la Kiev. Peste opt mii de oameni au iesit in strada pentru a cere demisia presedintelui Petro Porosenko, a procurorului general, dar si crearea unui tribunal anticoruptie. Din centrul orasului, protestatarii s-au indreptat catre izolatorul Serviciului ucrainean de Securitate, unde se afla Mihail Saakasvili.De dimineata, mii de oameni, unii purtand uniforme militare, iar altii cu fetele acoperite, s-au adunat pe Maidan. Avand in maini drapelul Ucrainei, ori a unor organizatii nationaliste, oamenii au scandat lozinci impotriva presedintelui. 

 

”Noi manifestam pentru ca guvernarea sa inceteze cu aceste ilegalitati, nu doar in privinta lui Saakasvili, ci in privinta tuturor ucrainenilor.”

 

 ”In primul rand vrem sa nu repetam greselile Maidanului de acum patru ani. Nu vrem sa schimbam doar persoana de la conducere, dar sa schimbam tot sistemul si legislatia.”

 

La protest a venit si sotia fostului guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakasvili. Ea s-a adresat multimii de pe scena.

 

Sandra ROELOFS, SOTIA LUI MIHAIL SAAKASVILI: ”Trebuie sa-i demonstram (lui Petro Porosenko-n.r.) ca politica nu este un business, iar oamenii nu sunt marfa.”

 

 Din centrul orasului, oamenii s-au indreptat catre izolatorul Serviciului de Securitate, unde este tinut Mihail Saakasvili. Oamenii au cerut ca el sa fie eliberat. Pe langa asta, manifestantii au cerut sa fie creat un tribunal anticoruptie, iar presedintele si procurorul general al Ucrainei sa-si dea demisia. Pentru ca protestul sa treaca fara incidente, autoritatile au mobilizat pe strazi un numar mare de politisti.

 

Totusi, spre seara cativa oameni au aruncat cu pietre in geamurile unui magazin al companiei Roshen, care ar apartine presedintelui Petro Porosenko. Vineri seara, Mihail Saakasvili a fost retinut. Procurorii spun ca vor cere ca el sa fie plasat in arest la domiciliu. Avocatul politicianului a anuntat ca Saakasvili a intrat in greva foamei.

Alte ştiri despre: