20:47, 5 August 2012
, IN PRO

Filmul altercatiilor de la Balti: Marsul Unirii vs anti-protest! Cum a decurs totul


Protest sangeros la Balti. Mai multi unionisti care au organizat un mars au fost atacati cu pietre de catre grupuri de sustinatori ai comunistilor si social democratilor. Acestora li s-au alaturat o parte din oraseni. Chiar daca la eveniment au fost mobilizati zeci de politisti, unionistii au fost nevoiti sa-si intrerupa manifestatia. Doua persoane au ajuns la spital.


 

Nebunia a luat start inainte ca unionistii sa porneasca in coloana prin oras. Acestia si-au dat intalnire la ora 15.00, insa opozantii au inceput sa se adune cu o ora mai devreme. 

 

Imediat ce adeptii unirii cu Romania au pornit in mars, adversarii au inceput sa atace cu  pietre, in pofida celor 4 cordoane de politisti. In timpul altercatiilor, o jurnalista s-a ales cu capul spart, iar o femeie a fost ranita la mana. Ele au fost duse la spital.

 

Potrivit organizatorilor, la marsul unionistilor au venit peste 300 de persoane.

 

Grupurile de antiprotestatari, formate din reprezentanti ai PCRM si PSD, erau mai numeroase, intrucat acestora li s-au alaturat si  o parte din oraseni.

 

La contraprotest au fost vazuti liderul PSD,  Victor Selin, fostul deputat comunist Victor Stepaniuc si bascanul autonomiei gagauze Mihail Formuzal.

 

Unionistii au fost huiduiti si improscati cu oua, pietre si rosii, iar la un moment dat, cineva a aruncat petarde.

 

Cele doua tabere erau despartite de un drum si de cordoane de politisti. Eforturile oamenilor legii au devenit zadarnice  atunci cand unii protestatari au inceput sa arunce cu pietre si de la balcoane.

 

Marsul unionistilor nu s-a incheiat in punctul in care se planificase. Dupa ce coloana a parcurs in jur de 100 de metri, drumul a fost barat de contramanifestanti. De acolo, unionistii au fost urcati in autocarele batalionului Fulger si condusi pana la iesirea din oras, de unde au pornit spre Chisinau.

 

Nu este pentru prima data cand in timpul manifestatiilor organizate de adeptii unirii cu Romania au loc astfel de incidente. Ciocniri similare s-au produs si acum doua saptamani la Cahul. Atunci, unionistii au fost imbrinciti de  reprezentantii Partidului Patriotii Moldovei si ai Ligii Tineretului Rus.

Alte ştiri despre: