08:59, 3 Noiembrie 2013
, PRO TV

VIDEO. 100 de mii oameni, potrivit organizatorilor, au venit in PMAN. Declaratia Pro Europeana, votata


Miting pro Europa in centrul capitalei. Formatiunile aflate la guvernare au incercat sa organizeze inca o Mare Adunare Nationala. Potrivit lor, peste o suta de mii de oameni au participat la manifestare, scandand ca vor in Uniunea Europeana.


 

Ora zece si jumatate. In piata vin din toate partile coloane cu participanti din toate raioanele.


Ora 11. In aplauzele si uralele celor adunati in piata, pe scena urca liderii celor trei formatiuni aflate la guvernare si presedintele Nicolae Timofti, care saluta multimea. Imnul Republicii Moldova este interpretat de soprana Valentina Nafornita.


In fata multimii care flutura stegulete, seful statului si-a amintit de Marea Adunare Nationala din 1989.

 

Nicolae TIMOFTI, PRESEDINTELE RM: "Ultimii 25 de ani ne-am adunat aici in momente de rascruce. Aici ne-am exprimat vointa de a fi liberi, de a ne constitui singuri viitorul. Aici am decis ca limba noastra sa fie scrisa si citita si de noi in grafie latina. Astazi ne-am reunit din nou pentru a intari legamantul pe care l-am dat in primii ani miscarii nationale. Parcursul proeuropean reprezinta sansa pentru a reface economia, a cladi o societate cu sens si viziune, inseamna circulatia libera a persoanelor simodernizarea tarii“.


Intre timp, oamenii au continuat sa se adune. 


Marian LUPU, LIDER PDM: „Faptul ca suntem toti aici este un mesaj clar: Moldova apartine Europei, vrem un destin european. Suntem pe drumul cel drept! La summitul de la Vilnius ni se va recunoaste un merit, ca Moldova si-a implinit toate angajamentele in Parteneriatul Estic, dar si ni se va intinde o mana - parafarea Acordului de Asociere la UE“


Ion HADARCA, LIDER REFORMATORI: ”Noi am ales sa fim europeni pentru a scapa de acestea, de frig, saracie, deportari si comunism! Noi suntem Europa! Europa e cu noi!”

 

Discursurile lor au fost intercalate cu mesaje venite de la cetateni din diferite raioane. Intamplator sau nu, liderul PLDM a vorbit ultimul, fara a citi de pe foaie.

 

Vlad FILAT, LIDER PLDM: „Dupa cum am promis, suntem foarte multi. Astazi suntem liberi sa alegem. Cred ca tara mea a ales binele, frumosul, un viitor sigur. Suntem europeni geografic, istoric, cultural, lingvistic. Am un mesaj pentru Europa, din aceasta Piata: chiar daca voi nu ne vreti, noi va vrem si noi va iubim!“


Desi comunistii au spus ca guvernarea a scos oamenii cu forta, cei cu care am vorbit noi spun ca au venit aici benevol, pentru ca isi pun mari sperante in integrarea europeana.”


Titus STIRBU si Mihai CURAGAU, OAMENI DE ARTA: "Noi azi sustinem aceasta guvernare, maine vom cere demiterea acestei guvernari, dar parcursul european e tot ce ne va ramane”


Cetatenii adunati in piata au adoptat si o rezolutie, in care declara integrarea europenea drept prioritate nationala.

 

Vlad CIOBANU, ACTOR: „Proclamam obtiunea pro-europeana drept singura corecta pentru viitorul tarii noastre si unica sansa pentru a asigura drepturile, libertate asi rposperitatea tuturor cetatenilor. Ne angajam, fiecare in activitatea si comunitatea sa, sa facem tot ce ne sta in puteri pentru a atinge obiectivele Republicii Moldova in calea integrarii europene. Solicitam partidelor din Coalitia Pro-Europeana sa dea dovada de unitate si maturitate, in numele intereselor nationale si a tuturor cetatenilor Republicii Moldova“

 
Premierul si presedintele Parlamentului n-au urcat pe scena, desi au fost vazuti in piata, alaturi de alti ministri si functionari. Potrivit politiei, in centrul capitalei au fost astazi peste 100 de mii de oameni. Reformatorii spun ca au adus 10 mii, PD-ul 40, iar liberal-democratii – 50 de mii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte ştiri despre: 3 noiembrie, manifestatie, pman,