21:00, 19 Mai 2017
, PRO TV

Maia Sandu, despre schimbarea sistemului electoral: "Este o intelegere intre socialisti si democrati, ca sa imparte locurile in urmatorul Parlament. E un business favorabil lor"


Maia Sandu a declarat astazi la emisiunea InPROfunzime ca schimbarea sistemului electoral este o intelegere intre socialisti si democrati.


 

Maia Sandu, lider PAS: "Guvernarea ne-a spus ca populatia isi doreste votul uninominal, ca peste noapte sa schimbe lucrurile. Ei au introdus o confuzie in societate, incat populatia nu mai intelege ce a fost votat, posibil ca nici ei nu inteleg ce au votat.

 

PD nu se bucura de sprijinul oamenilor si toate sondajele arata acest lucru. Doar pentru ca sa-si asigure conditii mai bune, sa poata frauda si sa ramana la guvernare. Ei aproape ca au majoritate constitutionala, si tot ei se plang de aceasta clasa politica, pe care o numesc ei proasta.

 

Este o intelegere intre socialisti si democrati ca sa imparte locurile in urmatorul Parlament. Mai mult decat atat, in cazul nostru conteaza foarte mult contextul, modul in care aceasta guvernare promoveaza aceasta schimbare a sistemului electoral.

 

Sunt multe elemente care vin sa puna in pericol procesul democratic din RM. Ei nu sunt bine intentionati si nici credibili.

 

Eu nu am sprijinit niciodata modificarea sistemului electoral. Chiar si in 2014, cand s-a incercat sa se treaca la acest sistem, a venit comisia de la Venetia si a spus ca acest lucru nu este bun. La noi in tara, curatarea clasei politice ar putea sa o faca urmatorul raport Kroll. 


Cu votul mixt, ei daca nu reusesc sa fraudeze alegerile, in cel mai bun caz, ajung in Parlament, dar cu un numar foarte mic de deputati. In cel mai bun caz pentru ei, dar nu si pentru noi.


Pentru ei este o problema de viata si de moarte. La un moment dat, ei ar putea sa renunte chiar si la discursul lor pro-european. Daca pana la vizita Comisiei de la Venetia, ei spuneau ca vor tine cont de parerea acesteia, dupa vizita acesteia, ei au spus ca e decizia unei tari si nu a comisiei."

Alte ştiri despre: