09:14, 15 Decembrie 2018
, Stirile PRO TV

Liderii europeni, “exasperati” de Theresa May. Ar putea urma un BREXIT fara acord


Perspectiva unui Brexit fara acord este tot mai plauzibila, dupa un nou summit european lipsit de progrese, pe tema iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Negocierile s-au desfăşurat într-o atmosferă “foarte proastă”, după cum au declarat surse neoficiale, între liderii exasperaţi ai Uniunii şi o Theresa May “incapabilă să-şi formuleze clar cerinţele”. Piatra de încercare a acordului, este “plasa de siguranţă”, menită să evite o frontieră dură, între cele două Irlande.

 

Premierul britanic Theresa May sperase să îi convingă pe cei 27 de lideri UE să se angajeze să ofere noi asigurări, care ar fi ajutat-o să treacă prin Parlament acordul privind Brexitul. Însă ea nu a fost prea clară, spunând doar că spera ca Marea Britanie şi UE vor putea lucra împreună pentru a trece impasul...

 

Tocmai lipsa ei de claritate i-a exasperat pe liderii europeni, spun surse neoficiale, care au subliniat că Theresa May a fost “incapabilă să formuleze ce vrea”.

 

Jean Claude-Juncker: “Prietenii noştri britanici trebuie să ne spună ce vor, în loc să ne întrebe pe noi ce dorim. Să ne spună ce aşteaptă de la noi.”

 

Donald Tusk: “Uniunea susţine acest acord.. Nu este loc pentru renegociere.”

 

 Problema spinoasă care împiedică în acest moment votarea acordului în Parlamentul britanic este aşa-numitul “backstop”, un mecanism menit să împiedice crearea unei graniţe intre Irlanda, care rămâne în Uniunea Europeană şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit.

 

Potrivit conservatorilor eurosceptici, această plasă de siguranţă riscă să prindă Marea Britanie pe termen nedefinit într-o uniune vamală cu UE, până când Londra şi Bruxelles-ul ar ajunge la o înţelegere privind relaţia lor post-Brexit. Este o perspectivă inacceptabilă din punctul lor de vedere, pentru că ar priva Marea Britanie de libertatea ei comercială.

 

În aceste condiţii, prinde tot mai mult contur scenariul unui Brexit ...dezordonat.

 

Charles Michel: “Cu siguranţă ne vom pregăti pentru toate ipotezele, inclusiv a unui Brexit fără acord.”

 

 În această situaţie, britanicii ar putea avea nevoie de vize pentru a putea călători în spaţiul comunitar pe viitor, după cum a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Alte ştiri despre: