17:00, 9 Iunie 2018
, PRO TV

Liderii celor mai bogate sapte tari ale lumii s-au intalnit in Canada, pentru a discuta despre comert, schimbarile climate si programul nuclear al Iranului. Trump a abordat un alt subiect - readmiterea Rusiei in G8 - VIDEO


Liderii celor mai bogate sapte tari ale lumii s-au intalnit in Canada, pentru a discuta despre comert, schimbarile climate si programul nuclear al Iranului. Pe langa asta, presedintele Donald Trump a abordat un alt subiect de discutie - readmiterea Rusiei in G8, expulzata dupa anexarea Crimeii acum patru ani. Europenii au respins categoric aceasta propunere.


 

Donald Trump si Emmanuel Macron au discutat pe tema comertului si a tarifelor la importuri, inaintea primirilor oficiale. Initial, trebuiau sa aiba o intrevedere bilaterala, dar totul s-a desfasurat in graba, pentru ca presedintele american a sosit mai tarziu in Canada. Trump a discutat intre patru ochi si cu premierul canadian.

 

Inainte de a ajunge la summit, liderul de la Casa Alba a cerut ca Rusia, exclusa in 2014, dupa anexarea Crimeii, sa revina in clubul celor mai puternice natiuni ale lumii.

 

Donald TRUMP, PRESEDINTE SUA: ”Rusia ar trebui sa fie prezenta la acest summit. De ce ne intalnim fara Rusia?”

 

Ceilalti lideri ai marilor puteri au respins aceasta propunere.

 

Angela MERKEL, CANCELARUL GERMAN: ”Am convenit ca o revenire a Rusiei in formatul G7 nu poate avea loc cata vreme nu exista un progres substantial legat de criza din Ucraina.”

 

Summitul va continua si astazi, insa in lipa lui Donald Trump, care incepe pregatirile pentru intrevedere istorica cu liderul nord coreean Kim Jong-un, care va avea loc pe 12 iunie la Singapore. Intre timp, purtatorul de cuvant al presedintelui rus a anuntat ca o intalnire Trump-Putin ar putea avea loc in curand, la Viena.

Alte ştiri despre: