18:47, 19 Iulie 2018
, PRO TV

Liberalii au cerut ca Ministrul Economiei sa vina in Parlament si sa explice daca exista vreo legatura intre constructia Arenei Chisinau cu o eventuala intelegere dintre Igor Dodon si guvernul turc - VIDEO


Liberalii au cerut ca Ministrul Economiei sa vina in Parlament si sa explice daca exista vreo legatura intre constructia Arenei Chisinau cu o eventuala intelegere dintre Igor Dodon si guvernul turc. Deputatii PL presupun ca turcii au investit in reparatia presedintiei, pentru ca in schimb compania din Turcia care a aplicat la concursul pentru ridicarea arenei, sa fie avantajata. Consilierul presedintelui sustine ca sunt niste speculatii, iar initiativa nu a trecut in plen.


 

Alina ZOTEA, DEPUTAT PL: “Intelegerea dintre Dodon si reprezentanti au fost urmatoarea: Acestia aloca bani si repara presedentia ca aceasta companie “Summa” sa castige proiectul de constructie a arenei.”

 

 Deputata liberala banuieste ca Igor Dodon s-ar fi inteles cu guvernul turc sa investeasca in renovarea presedentiei, pentru ca in schimbul acestor bani, seful statului sa sprijine firma turceasca “Summa” sa castige concursul de selectare a partenerului privat pentru constructia Arenei Chisinau. Socialistii si comunistii considera ca lucrurile nu sunt suficient de transparente si au sustinut ideea de a-l chema in plen pe ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

 

Vlad BATRINCEA, DEPUTAT PSRM: “Care este logostica, infrastructura proiectului? Am afla pana la urma ca terenul e de 70, dar proiectul e de 15. “

 

Vladimir VORONIN, DEPUTAT PCRM“La acest subiect cu sportul sustin propunerea Zotea.”

 

 Reprezentantul presedintelui a negat acuzatiile.

 

Maxim LEBEDINSCHI, CONSILIER IGOR DODON: “Presedentia nu se face din banii “Suma”. Argumentele dvs nu au legatura cu adevarul. Sunt doar speculatii. Presedintele nu are nicio legatura cu selectarea companiei.”

 

 Propunerea asa si nu a fost sustinuta de majoritatea parlamentara. In februarie 2018, Igor Dodon s-a intalnit la Dubai cu oficiali de acolo. Dupa acea vizita, Dodon scria pe facebook ca un om de afaceri saudit este gata sa investeaca in constructia unui complex sportiv multifunctional in Moldova.

 

O luna mai tarziu, ideea arenei polivalente anuntata de democrati si promovata. Dupa mai multe etape, saptamana trecuta, Ministerul Educatiei, in comun cu cel al Economiei, anunta ca firma turceasca “Summa” a castigat concursul de selectare a partenerului privat, ea fiind si singura care a depus dosarul.

 

Autoritatile mentionau atunci ca aceasta are experienta in constructia complexelor sportive in Senegal si Rusia. Expertii sunt de parere ca nu poate fi vorba de un concurs corect, de vreme ce o singura companie si-a anuntat intentia de a investi si tot ea a si fost selectata. Asta pentru ca ar lipsi competitia, fapt care ar fi in defavoarea statului.

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU RM: “Daca avem un singur aplicant, nu va ridica semne de intrebare? - Dar daca in continuare nu va veni nimeni, noi ce trebuie sa stationam? Este important sa nu fie incalcata legea.”

 

 Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Noi trebuie sa ne asiguram ca in contract, care va fi semnat si toate clauzele, noi nu avem expus statul.” 

 

 Saptamana trecuta, Chiril Gaburici sustinea ca la sfarsitul lunii august vor incepe lucrarile de constructie a Arenei. Pentru ridicarea acesteia, din bugetul, de stat urmeaza sa fie alocati 200 de milioane de lei. Studiul de fezabilitate realizat la comanda autoritatilor arata ca lucrarile vor costa 40 de milioane de euro. Acelasi studiu indica faptul ca investitorul isi va recupera banii in minim 10 ani. Democratii spun ca Arena va ocupa o suprafata de cel mult 15 ha la Stauceni, chiar daca, in acte, terenul alocat este de 5 ori mai mare.

Alte ştiri despre: