19:44, 18 Ianuarie 2019
, PRO TV

Judecatorii din Moldova nu sunt independenti, iar deciziile pe care le iau sunt influentate, in mare parte, de politicieni. Datele se contin intr-un sondaj efectuat de “CBS-AXA” - VIDEO


Judecatorii din Moldova nu sunt independenti, iar deciziile pe care le iau sunt influentate, in mare parte, de politicieni. Datele se contin intr-un sondaj efectuat de “CBS-AXA” la comanda Centrului de Resurse Juridice. Doar doi dintre cei 300 de avocati intervievati cred ca la noi coruptie nu exista. Studiul mai arata ca cel mai mult se ia mita la Curtile de Apel si Procuratura Anticoruptie.


 

Deloc nu sunt de acord – 39,0%Mai curand nu sunt de acord – 42,0%Mai curand sunt de acord – 12,3%Intru total de acord – 4,7%NS/NR – 2 %

 

Majoritatea avocatilor cred ca judecatorii de la noi din tara nu sunt independenti. Doar 17% afirma contrariul. Cei mai multi considera ca deciziile judecatorilor sunt influentate. 

 

Procuratura Anticoruptie este cea mai corupta institutie, spun avocatii. Si, totusi, mai putin lipsita de integritate decat in 2015. In schimb a crescut nivelul de coruptie in procuratura din municipiul Chisinau.

 

Aceasta este urmata de procuraturile raionale, procuratura Generala, Consiliul Superior al Procuraturilor si Procuratura din Autonomia Gagauza. 5% dintre cei intervievati cred ca in acest sistem nu exista coruptie, cu aproape 4% mai multi decat in 2015. 9,7% din avocati nu au avut o opinie la acest subiect.  

 

Vladislav GRIBINCEA, PRESEDINTELE CENTRULUI DE RESURSE JURIDICE DIN MOLDOVA: “Promovarea si numirea netransparenta a judecatorilor si a altor functionari publici.”

 

Sondajul a fost efectuat de Centrul de Investigatii Sociologice si Studii de Marketing “CBS-AXA” la comanda Centrului de  Resurse Juridice din Moldova.

 

Studiul a fost realizat in perioada noiembrie-decembrie 2018, pe un esantion de 300 de avocati, adica 14% din numarul de avocati din tara noastra.

Alte ştiri despre: