13:55, 8 Decembrie 2018
, Stirile Pro TV

Iohannis da exemplu cazul Tariceanu pentru a explica intarzierea remanierii - VIDEO


Klaus Iohannis a explicat de ce nu a luat inca o decizie privind ministrii de la Transporturi si Dezvoltare dand exemplul lui Tariceanu.


 

Guvernul încearcă să îi înlocuiască de la Transporturi şi Dezvoltare pe Lucian Şova şi Paul Stănescu, însă Klaus Iohannis nu a luat încă o decizie, aşa că Guvernul a sesizat Curtea Constituţională.

 

Preşedintele Iohannis spune însă că Guvernul ”se grăbeşte” şi a dat exemplu solicitarea DNA de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, care va fi votată de abia peste 3 luni.

 

Mă întrebaţi de aşa numitul termen rezonabil. Da, este o bună întrebare, însă un termen rezonabil pentru un răspuns instituţional la acest nivel trebuie să îl definim în aşa fel încât să fie valabil pentru toţi participanţii la conducerea statului. Şi cum m-am aşteptat ca această chestiune să apară în discuţie, m-am documentat cum acţionează PSD-iştii. Ca să luăm aceeaşi măsură.


Aflăm, de exemplu, că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru o persoană, preşedintele Senatului, într-o chestiune. Am aşteptat un vot sau o rezoluţie a Parlamentului. Ei, ce gândiţi, Parlamentul controlat de majoritatea PSD-istă a considerat că un termen rezonabil este 2-3 luni şi au amânat dezbaterea şi votul până în februarie. Şi atunci cu siguranţă putem cu toţii să ne inspirăm de aici că dacă avem de-a face cu PSD-ul, un termen rezonabil poate fi considerat şi 2-3 luni de zile.


Prin amânarea acestei decizii în niciun caz nu se blochează activitatea Guvernului, cum chiar unul dintre cei vizaţi, ministrul Transporturilor, ne-a spus foarte clar că el este ministru şi acţionează corect şi bine până când în Monitorul Oficial apare decretul de eliberare din funcţie”, a declarat Klaus Iohannis.

 

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat vineri că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi - Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională - Lia Olguţa Vasilescu.

 

Dăncilă a vorbit, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre discuţiile pe care membrii Executivului le-au avut recent la Bruxelles cu oficiali europeni pe tema preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În acest context, ea a subliniat că ″singura situaţie incertă″⁣ existentă în acest moment este creată de preşedintele Klaus Iohannis ″⁣prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante”.

 

“Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care trebuie să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes Preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri, după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte”, a adăugat Dăncilă.

 

Premierul a susţinut că nu şi-a dorit acest demers, dar “interesul României este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală”.

 

În 21 noiembrie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

 

Decizia a venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer - Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu - Transporturi. Şeful statului a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite.

 

Preşedintele a anunţat că noile propuneri ale PSD - Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici - vor fi analizate după Ziua Naţională.

Alte ştiri despre: