18:29, 2 August 2018
, PRO TV

Ambasadorul UE la Chisinau, Peter Michalko, spune ca autoritatile noastre s-au grabit sa voteze in lectura finala legea care permite legalizarea capitalului nedeclarat. Interviu - VIDEO


Ambasadorul Uniunii Europene la Chisinau crede ca autoritatile noastre s-au grabit sa voteze in lectura finala legea care permite legalizarea capitalului nedeclarat. Intr-un interviu pentru PROTV Peter Michalko sugereaza ca nu este intentia UE de a taxa Moldova pentru greselile sale, ci de a o indrepta pe calea corecta. Acesta ne-a atentionat ca angajamentele asumate de tara noastra trebuie respectate.


 

Peter MICHALKO, AMBASADOR UE LA CHISINAU: “Ingrijorarile noastre sunt legate in aceste domenii precum lupta cu coruptie, spalarea banilor. Cu experienta fraudei bancare e foarte importanta  legislatia adoptata, dar si capacitatile institutiilor de a o implementa asa cum trebuie.”

 

 Ambasadorul UE la Chisinau sustine ca reforma privind amnistierea fiscala a fost votata fara a fi organizate dezbateri publice, iar greselile comise de autoritati vor iesi la iveala mai tarziu.

 

Peter MICHALKO, AMBASADOR UE LA CHISINAU: “Obiectivul sa fie evitate greseli. Cred ca procesul grabnic si netransparent, pentru ca nu a fost posibil sa fie evidentiate toate problemele din legislatie.”

 

 Michalko insista ca demnitarii de la noi sa nu deraieze de la angajamentle pe care si le-au asumat in tratatele cu Uniunea Europeana. Totusi, ultimele modificari in legislatie nu vor afecta, deocamdata, sustinerea financiara ulterioara.

 

Peter MICHALKO, AMBASADOR UE LA CHISINAU: “Nu este intentia UE de a taxa si a introduce masuri din interes propriu. Noi ca parteneri dorim sa oprim legislatia care poate aduce daune RM si care nu sunt in conformitate cu angajamentele pe care Moldova si le-a luat in fata UE.” 

 

Saptamana trecuta, parlamentul a votat in doua lecturi legea care permite declararea benevola a averilor, contra unei taxe de 3 la suta. Opozitia crede ca astfel s-ar permite spalarea banilor si legalizarea miliardului furat, chiar daca guvernarea spune ca din aceasta schema sunt exclusi deputatii, premierii, ministrii, judecatorii, procurorii sau conducatorii de banci care au ocupat aceste functii din 2009 incoace.

 

Ieri, Andrian Candu spunea ca partenerii externi s-ar fi grabit sa dea reactii neintemeiate dupa adoptarea legii amnistiei fiscale, acestia neinformandu-se suficient.

Alte ştiri despre: