18:27, 16 Iulie 2018
, PRO TV

Intalnire importanta la Helsinki. Putin si Trump au discutat mai mult de o ora in prezenta traducatorilor, iar printre principalele subiecte au fost relatiile dintre Moscova si Washington - VIDEO


Intalnire importanta la Helsinki. Vladimir Putin si Donald Trump si-au strans astazi mainile in incercarea de a imbunatati relatiile dintre Statele Unite si Rusia, despre care liderul american sustine ca sunt mai rele ca niciodata. Cei doi presedinti au discutat aproape doua ore in prezenta traducatorilor, iar la final, Putin i-a daruit lui Trump o minge de la cupa mondiala.


 

“Poftim, acum mingea este de partea voastra.”


Cadoul a venit in contextul in care un jurnalist aflat in sala a intrebat despre cele doua armate, americane si ruse, dislocate in Siria, sugerand ca acolo, mingea se afla la rusi. Cei doi lideri de stat au fost intrebati si despre acuzatiile aduse Moscovei, precum ca s-ar fi implicat in alegerile prezidentiale din 2016 din SUA, care au fost castigate de Trump.

 

Vladimir PUTIN, PRESEDINTE RUSIA:  “Da, recunosc ca mi-am dorit sa castige Donald Trump, dar asta pentru ca dumnealui vorbea despre normalizarea relatiilor dintre Rusia si SUA.

 

Atat Putin cat si Trump au negat ca Moscova a influentat rezultatele scrutinului.

 

Donald TRUMP, PRESEDINTE SUA: “Eu am castigat acest scrutin pe buna dreptate si este ridicol faptul ca cineva crede ca au existat ingerinte.”

 

 Putin a mai fost intrebat si daca va permite extradarea celor 12 agenti ai serviciilor secrete ruse, pe care Departamentul american al Justitiei i-a inculpat vineri in ancheta privind ingerintele in scrutinul prezidential desfasurat in 2016.

 

Vladimir PUTIN, PRESEDINTE RUSIA: “Nu sunt informat suficient. Presedintele m-a intrebat despre asta. Avem un acord intre SUA si Rusia referitor la ajutor reciproc in cazuri penale. Putem propune ca membrii anchetei SUA sa ne trimita o solicitare oficiala ca noi sa interogam acei oameni si sa trimitem materialele necesare in SUA.”

 

 Cei doi lideri au declarat ca au mai discutat si despre armele nucleare pe care le detin SUA si Rusia, despre progresele facute in negocierile cu Coreea de Nord, dar si despre situatia cu Crimeea, subiect la care pozitiile celor doua state au ramas neschimbate. Presedintele Donald Trump a ajuns primul la Helsinki, in timp ce Putin s-a lasat asteptat. Avionul acestuia a aterizat pe aeroportul din capitala finlandeza cu aproape o ora intarziere.

 

De la aeroport, acesta a mers direct la palatul prezidential de la Helsinki, iar pentru deplasarea prin oras, presedintele rus si-a adus de la Moscova noua sa limuzina care face parte din proiectul rus Kortej. Intalnirea celor doi sefi de stat a provocat proteste in capitala Finlandeza. Mii de oameni au iesit ieri si astazi in strada la Helsinki si au manifestat impotriva politicilor celor doi lideri, numindu-i dictatori.

 

“Faceti ca drepturile omului sa devina marete din nou!”

 

“Helsinki are reputatia de a fi neutra in situatiile in care lideri de state se intalnesc la noi. Aceasta insa este o intalnire a doi dictatori, iar eu nu vreau sa fiu neutra in aceasta situatie.”

 

 Totodata, in centrul orasului, un grup de activisti a proiectat pe o cladire fraza “Intreaga lume va urmareste”. 

Alte ştiri despre: