12:27, 6 Februarie 2019
, PRO TV

Ilian Casu, invitat astazi la dezbaterile de la PRO TV. Profilul candidatul Partidului Nostru, pe circumscriptia uninominala 27 - moldovacurata.md


Ilian Casu este invitat astazi la dezbaterile de la PRO TV. El este candidatul Partidului Nostru, pe circumscriptia uninominala, cu numarul 27. Organizatiile constituente ale Initiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au publicat profilul candidatului.


 

Potrivit moldovacurata.md, Ilian Caşu are 46 ani si a debutat în politică în anul 2015, când a candidat din partea formaţiunii Partidul Nostru la funcţia de primar general al mun. Chişinău. Atunci a acumulat 4.87% din voturile chişinăuienilor. După alegerile locale şi până în prezent deţine funcţia de consilier municipal. În partid, arte poziţia de vicepreşedinte. La alegerile parlamentare din 2019 candidează pe lista naţională a Partidului Nostru.

 

Ilian Caşu este profesor de limba engleză. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat “Alecu Russo” din Bălţi, apoi şi-a susţinut teza de master în ştiinţe politice la Universitatea din Mississippi, or. Oxford, SUA. În 1997 a activat ca director adjunct la Washington Workshops Foundation, Washington, D.C., SUA.

 

Din 1998 până în 2003 a predat politologie la Universitatea Syracuse, or. New York, SUA. În perioada 2004-2007 a fost analist politic la Radio Europa Liberă, Vocea Americii, BBC. Din 2007 şi până în 2014 a activat în calitate de consultant politic la Ambasada Republicii Turcia la Chişinău. Ilian Caşu s-a născut în s. Sadaclia, r-nul Basarabeasca.

 

Integritatea în gestionarea averii şi intereselor personale


În declaraţia depusă la CEC în actuala campanie electorală, Ilian Caşu arată că în ultimii doi ani, adică în 2017 şi 2018, nu a avut salariu, ci doar indemnizaţie de la Consiliul Municipal Chişinău, în valoare de 35.000 lei, iar soţia sa, angajată la Ambasada R.Moldova la Viena, a ridicat un salariu de peste 188.000 lei şi indemnizaţii de peste 422.000 lei.

 

Familia lui Ilian Caşu deţine un apartament în Chişinău cu suprafaţa de 103,2 metri pătraţi, dobândit în 2007, estimat de către angajaţii de la Cadastru la peste 692.000 lei. În declaraţia depusă la CEC, apartamentul fugurează ca dobândit în 2017, fapt negat de Caşu. “Este o greşeală, eu am acelaşi apartament din 2007, altă locuinţă nu am”, a precizat candidatul pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.

 

Acest apartament se regăseşte şi în declaraţia depusă la CEC pentru anii 2013 şi 2014. Atunci Ilian Caşu indica şi un autoturism BMW. Acum, deţine o altă maşină – KIA Sportage, fabricat în anul 2013 şi cumpărat tot atunci cu 21 000 de euro. Candidatul a explicat că a vândut BMW-ul şi şi-a cumpărat KIA după ce depusese declaraţia de avere la CEC, de aceea ultima maşină nu apare în declaraţia depusă atunci.

 

Ilian Caşu mai deţine şi 0,03% dintr-o parcare, costul căreia este de aproximativ 4 milioane jumătate lei, fiind înregistrată ca garaj. Caşu ne-a explicat că el deţine doar un loc de parcare, iar costul de milioane este valoarea totală a parcării.

 

Integritatea în gestionarea funcţiei publice şi de partid

Nu există informaţii despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcţiilor publice şi/sau de partid.

 

Cazier judiciar

Nu există informaţii despre antecedente penale sau contravenţionale a candidatului. 

Alte ştiri despre: