21:06, 19 Octombrie 2017
, PRO TV

Igor Munteanu: "Suspendarea temporara este un mecanism ciudat. Nu s-a aplicat pana acum la asa ceva si nici nu este prevazut de Constitutia RM. CC poate aplica aceasta decizie si in continuare, cand ceva nu-i convine unui partid aflat la guvernare"


Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul, a declarat la emisiunea InPROfunzime ca suspendarea temporara a presedintelui este un mecanism ciudat si ca pana acum la o astfel de procedura nu s-a mai recurs, nici macar nu este prevazut de Constitutie.


 

Igor Munteanu, director IDIS Viitorul: "Aceasta decizie creeaza o anumita claritate pe anumite domenii. De asemenea a explicat ca presedintele a sfidat autoritatea CC, lucru care nu ar trebui sa se intample. Partea mai putin clara este faptul cum presedintele este ferit intr-o parte. Este o decizie de ordin politic. Suspendarea temporara a exercitarii mandatului este un mecanism oarecum ciudat.

 

Asa ceva nu s-a aplicat pana in acest moment si nu este prevazut nici de Constitutia RM. CC poate aplica aceasta decizie si in continuare, cand ceva nu-i convine unui partid aflat la guvernare. Constitutia prevede cooperarea puterilor in stat. Nu trebuie ca o anumita putere sa-si aplice forta asupra altor segmente de la guvernare.

 

Igor Dodon a facut foarte multe greseli politice. Deciziile CC nu sunt facute intr-un laborator, ele sunt tesute intr-un anumit joc politic. Eu nu vreau sa atac aceasta decizie, dar sunt anumite lucruri care sunt in continuare contestate.

 

Cum poti sa-l suspenzi pentru ca sa rezolvi o problema constitutionala. Aici este o concentrare foarte mare a oamenilor de afaceri in politica. Probabil presedintele Dodon ar face poate chiar si mai rau daca ar avea toata puterea. RM nu are nevoie de radicalizare, are nevoie de reforme pentru a aduce rezultate."

 

Acum 2 zile Curtea a decis ca Igor Dodon a incalcat Constitutia atunci cand a refuzat sa numeasca ministrul Apararii. Prin urmare, seful statului poate fi inlocuit pentru aceasta actiune de presedintele Parlamentului, care va fi cel care va semna decretul. Chiar si dupa decizia Curtii, Igor Dodon a declarat ca nu-l va numi pe Sturza ministru si i-a amenintat pe magistrati ca vor raspunde penal pentru hotararea luata.

Alte ştiri despre: