14:10, 8 Martie 2017
, IN RPOFUNZIME

Igor Munteanu, despre ”proiectul de suflet al lui Plahotniuc”: ”Votul uninominal avantajeaza partidele cu bani multi. PD vrea sa-si maximizeze sansele de a fi reales” - INTERVIU


Intr-un interviu acordat pentru PRO TV, directorul IDIS Viitorul Igor Munteanu a explicat pe indelete semnificatiile anuntului facut luni de Vlad Plahotniuc. Acesta a punctat si avantajele, dar si riscurile care exista in ceea ce priveste votul uninominal.


 

Igor MUNTEANU, DIRECTOR IDIS VIITORUL: "Probabil fiecare dintre noi are nevoie de o anumita perioada de timp in care sa intelegem ce exact propun cei din PD.

 

Despre intentiile lor de a modifica sistemul electoral spre un sistem uninominal, PD vorbeste destul de demult, de prin 2011 sau chiar 2012. Am putea spune ca e proiectul de suflet a domnului Vlad Plahotniuc.

 

Ce doreste domnul Plahotniuc? Probabil ca-si doreste sa existe mai multe districte electorale. In acest moment, RM este o singura circumscriptie electorala, iar in aceste districte electorale sa fie alesi oamenii, cum spune autorul proiectului, pe baza de merite, pe baza de recunoastere si pe baza de criterii, de fapte bune pe care le face persoana respectiva, ceea ce i-ar decupla oarecum de monopolul partidelor.

 

Dupa cum bine stiti, sistemul proportional majoritar care este aplicat in acest moment la alegerile nationale parlamentare din RM, aduce in fata in primul rand oameni sprijiniti de partide politice. "

 

Luni, liderul PD Vlad Plahotniuc a anuntat ca democratii vor promova votul uninominal in cadrul unei campanii, asa ca imediat a aparut un spot video, panouri publicitare si chiar un site. PD a incercat, dar fara succes, sa modifice sistemul electoral inca in 2013. Atunci comisia de la Venetia spunea ca prin introducerea votului uninominal, procesul politic ar putea fi influentat de oligarhi si oameni de afaceri. 

Alte ştiri despre: