21:55, 1 Martie 2018
, PRO TV

Igor Munteanu, despre cele o suta de milioane de euro promise de UE: "Nu exista confidenta ca acesti bani vor fi alocati pentru obiectivele stabilite. Relatia tarii noastre cu partenerii externi a degradat"


"Nu exista confidenta ca acesti bani vor fi alocati pentru obiectivele stabilite. Relatia RM cu partenerii externi au degradat. Prabil ca de la inceput s-au folosit discutiile, apoi atentionarile, comunicatele, rapoartele, dupa asta au aparut conditionarile." Asta a declarat Igor Munteanu, in cadrul emisiunii InPROfunzime.


 

Igor MUNTEANU, DIRECTOR IDIS VIITORUL: "Nu exista confidenta ca acesti bani vor fi alocati pentru obiectivele stabilite conform unor acorduri si evident exista aceste conditionari politice.  Daca prim-ministrul vede in aceste rezolutii doar momente pozitive, eu il felicit. Noi am suferit o lunecare rapida pe o panta in cadere libera.

 

La etapa in care RM este privita cu foarte multe rezerve si aproape cu o indispozitie. Un mecanism important de tractare reprezinta clubul prietenilor din RM. Nu exista probe care sa defineasca ca avem succese in domeniul reformelor.

 

Prababil ca unii politicieni isi doresc accesti bani, iar nu depun toate eforturile pentru a-i obtine. Exista aceasta bifurcare intre policitieni. Cine isi asuma responsabilitatea pentru aceste esecuri ale guvernarii? Nimeni.

 

Este o problema grava in sistemul achizitiilor publice. Exista multe forme de comunicare a nemultumirii. Relatia Republicii Moldova cu partenerii externi au degradat. Prabil ca de la inceput s-au folosit discutiile, apoi atentionarile, comunicatele, rapoartele, dupa asta au aparut conditionarile.

 

Eu cred ca si factorii de personalizare a institutiilor au afectat la aceasta. UE simte o responsabilitate fata de cetatenii tarii nostri. Consiliul european va face tot posibilul ca cetatenilor sa li se spuna ca asta e sansa voastra. Uitati-va ce s-a intamplat cu bancile, care au nimerit pe maina unor sarlatani, precum Sor. Institutiile care se numesc Procuratura, CNA sa-si faca treaba. Totul depinde de oamenii curajosi din sistem, care poate ca se vor revolta."

 

Cele 100 milioane de euro din partea Uniunii Europene, urmau sa ajunga in Moldova pana la sfarsitul anului trecut. Dupa ce cativa europarlamentari au criticat guvernarea de la Chisinau pentru aprobarea sistemului mixt, Bruxelles-ul a decis ca Republica Moldova va primi, totusi, ajutorul financiar din partea Uniunii Europene. Oficialii europeni insa au pus conditii stricte - banii sa fie cheltuiti corect, transparent, in plus sa fie implementate reformele promise.  

Alte ştiri despre: