18:26, 25 Februarie 2019
, PRO TV

Igor Dodon ameninta ca ar fi gata sa dizolve Parlamentul, care inca nici nu a fost creat: "Voi convoca prima sedinta a parlamentului si voi fi gata sa inaintez un prim-ministru..."


Igor Dodon sustine o conferinta de presa, in privinta rezultatelor alegerilor parlamentare.


Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "Din cate am observat la aceasta etapa sunt rezultatele preliminare care arata ca au trecut in parlament 4 partide si ca niciun partid nu a obtinut majoritatea parlamentara.

 

Colegii m-au informat ca au fost depuse mai multe sesizari privind incalcarile comise de unii concurenti electorali. Pentru a ne da cu parerea, cu opinia daca acest scrutin a fost legitim sau nu, asteptam deciziile finale ale organelor care trebuie sa se ocupe de aceste probleme.

 

Conform legislatiei in vigoare, timp de 17-18 zile trebuie sa fie toate trecute toate procedurile din ziua alegerilor. Undeva pe 13,15 martie noi cu totii vom sti daca acest scrutin electoral a fost legitim sau nu.

 

Pentru ca sa fie confirmate trebuie sa fie aprobate cel putin 2/3 din mandatele deputatilor alesi. Presedintele este in drept sa convoace prima sedinta a parlamentului de constituire in termen de cel mult 30 de zile de la data alegerilor.

 

Aceste 30 de zile expira pe data de 26-27 martie. Cel tarziu pana pe 26-27 martie, in cazul in care alegerile vor fi considerate valide, eu voi convoca prima sedinta a parlamentului pentru a fi constituit parlamentul de urmatoare legislatura. In cazul in care alegerile vor fi considerate neligitime, vom avea alegeri anticipate.

 

Stiti deja care e procedura. Sunt disponibil sa convoc sedinta Parlamentului si mai devreme. Sunt disponibil sa am intrevederi cu liderii partidelor politice care au trecut pragul electoral.

 

Dar acest lucru se va intampla dupa ce vor fi epuizate toate caile legale de contestare a rezultatului alegerilor. Voi fi sau nu dupa aceea care coalitii, acum e prematur sa spunem, dar trebuie sa luam in calcul orice scenariu.

 

Daca cineva din aceste partide vor fi gata sa creeze o majoritate parlamentara, voi fi disponibil sa inaintez candidatura unui prim-ministru. Varianta ideala sunt coalitiile intre partide.

 

In cazul in care partidele nu vor gasi o limba comuna si vreau aici sa accentuez, intre partide, dar nu intre partid si deputati independenti, atunci voi pleda pentru dizolvarea cat mai rapida a acestui parlament si a alegerilor anticipate.

 

De aceea, nu trebuie sa intindem prea mult, ca in caz de necesitate, alegerile parlamentare sa aiba loc cat mai repede, poate o data cu alegerile locale, care trebuie sa aiba loc la inceputul verii. Incepe o perioada si mai interesante. Eu sunt ferm convins ca noi vom face fata."

Alte ştiri despre: