17:43, 21 Octombrie 2017
, PRO TV

Guvernul de la Madrid isi va impune direct controlul asupra Cataloniei: guvernul catalan este suspendat, iar in urmatoarele sase luni ar urma sa aiba loc alegeri parlamentare regionale - VIDEO


Guvernul de la Madrid isi va impune direct controlul asupra Cataloniei. Anuntul a fost facut de premierul spaniol, dupa o sedinta extraordinara a executivului. Potrivit lui, guvernul catalan este suspendat, iar in urmatoarele sase luni ar urma sa aiba loc alegeri parlamentare regionale. Totusi, ca decizia sa intre in vigoare trebuie sa isi dea acordul si Senatul.


 

Mariano RAJOY, PREMIERUL SPANIEI: ”Guvernul a fost fortat sa aplice articolul 155 din Constitutie. Nu a fost dorinta si nici intentia noastra. Articolul 155 este aplicat doar in circumstante exceptionale.”

 

Acest articol din constitutie permite Guvernului sa suspende autonomia unei regiuni in cazul in care aceasta nu-si indeplineste obligatiunile fata de stat. Potrivit anuntului facut de premierul spaniol, guvernul catalan este suspendat, presedintele regiunii destituit din functie, iar in sase luni ar trebui sa fie organizate alegeri parlamentare regionale. Mariano Rajoy a declarat ca are de acum inainte patru scopuri.

 

Mariano RAJOY, PREMIERUL SPANIEI: ”Garantarea legalitatii, revenirea la normalitate, dezvoltarea economiei si desfasurarea alegerilor.”

 

Decizia guvernului spaniol va merge acum in Senat, pentru aprobare. Sedinta a fost planificata pentru 27 octombrie. Presedintele catalan a declarat ca va veni cu o reactuie mai tarziu. Criza politica dintre Barcelona si Madrid a inceput dupa referendumul privind independenta regiunii.

 

Rezultatele au aratat ca 90 la suta dintre cei care au mers la vot au ales separarea de Spania. Ulterior, presedintele regiunii a semnat declaratia de independenta, care insa nu a mai intrat in vigoare. Anterior, Franta, Germania si Italia au anuntat ca nu vor recunoaste independenta acestei regiuni.

Alte ştiri despre: