12:18, 6 Septembrie 2017
, PRO TV

Executivul sustine ca, indiferent de decizia lui Igor Dodon, militarii moldoveni vor pleca la exercitiul militar din Ucraina.


Presedintele - Ba, premierul - DA. Ieri, Igor Dodon, in calitate de comandant suprem al armatei nationale, a interzis militarilor moldoveni sa participe la exercitii in Ucraina. Astazi insa guvernul a mers pe o alta cale si a emis o hotarare prin care le-a permis soldatilor sa plece. Chiar daca imediat Dodon a blocat decizia, Guvernul da asigurari ca militarii, totusi, vor pleca.


 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU:  “Eu nu pot intelege care sunt argumentele. Ele nu sunt plauzibile. Nimeni nu-si doreste sa aiba o armata neinstruita, slaba sau doar daca se urmaresc aceste interese.“

 
In ciuda interdictiei de ieri a lui Igor Dodon, astazi executivul a adoptat o hotarare prin care permite militarilor nostri sa participe la exercitiile din Ucraina.

Gheorghe GALBURA, VICEMINISTRU AL APARARII: “Invitatia de participarea a venit de la fortele terestre din Ucraina. Participarea va promova imaginea armatei nationale pe arena internationala si va contribui la instruirea militarilor pentru participarea ulterioara.”

 

Exercitiul va avea loc in perioada 7-23 septembrie. Potrivit lui Galbura, soldatii moldoveni participa la astfel de instruiri de 20 de ani, iar toate cheltuielile sunt acoperite de tara gazda.

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: “Guvernul prin lege e obligat sa asigure cresterea capabilitatii armatei nationale si din aceste argumente venim cu aceasta hotarare de guvern.”

 

Replica presedintelui a venit imediat. Intr-o noua postare pe facebook, el a scris ca tara noastra este neutra, iar militarii moldoveni nu trebuie sa participe la exercitiile desfasurate sub egida unui alt bloc militar.

 

Igor DODON, PREŞEDINTE: “Am decis să fac uz de dreptul meu constituţional, care prevede că şeful statului” suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, pînă la adoptarea hotărîrii definitive a Curţii Constituţionale”.


Chiar si asa, executivul da asigurari ca militarii vor ajunge acolo unde s-au pornit. In luna februarie, Igor Dodon a mai interzis unui grup de militari din Moldova sa participe la un exercitiu desfasurat in Romania. 

Alte ştiri despre: