09:33, 8 Octombrie 2017
, PRO TV

Gruparea Stat Islamic cheama, pentru prima data, femeile la lupta


Gruparea jihadista Stat Islamic a lansat un apel prin care indeamna femeile sa „puna mana pe arme” si sa „se sacrifice in numele religiei lor si in numele lui Allah”.


 

Într-o articol publicat în ziarul oficial al grupării, scris în limba arabă, liderii Stat Islamic le transmit femeilor că este „obligaţia lor” să contribuie la războiul împotriva necredincioşilor, scrie publicaţia britanică The Independent.

 

„Astăzi, când se poartă un război împotriva grupării Stat Islamic, este necesar ca femeile musulmane să îşi îndeplinească datoriile, pe toate fronturile, şi să susţină bătălia”, se precizează în articol.

 

Mai mult de atât, femeile sunt îndemnate „să se pregătească să îşi apere religia, sacrificându-se în numele lui Allah”.

Apelul lansat de jihadişti, în contextul în care gruparea continuă să piardă teritorii în Siria şi Irak, ar putea avea consecinţe globale alarmante.

 

Amplul text motivează apelul privind implicarea femeilor în lupta împotriva necredincioşilor susţinând că ele au luptat încă din  perioade străvechi şi le dă drept exemplu pe companioanele profetului Mohamed.

 

Anterior, liderii grupării le-au interzis femeilor să intre pe câmpul de luptă, încurajându-le, în schimb, să se căsătorească că luptători, să se ocuped de propagandă şi să aducă pe lume copii pe care să-i îndoctrineze şi care să populeze aşa-numitul Stat Islamic.

 

Mişcare fără precedent

 

Potrivit analistului Charlie Winter, de la Centrul Internaţional pentru Studierea Radicalizării şi Violenţei Politice (ICSR), declaraţiile de propagandă sugerau că lucrurile din interiorul organizaţiei sunt pe cale să se schimbe, dar că indicaţiile directe „sunt precedent”.

 

„Sunt foarte multe implcaţii, posibil că cea mai importantă are legătură cu securitatea şi contra-terorismul, cât şi cu luptele pe care le duc în Siria şi Irak. Acest anunţ este fără precedent şi spune foarte multe despre ce părere au jihadiştii despre ei, în prezent. Dar publicând un articol ca acesta, implicit recunosc că s-a trecut de la un jihad de ofensivă, la unul defensiv”, a spus analistul, pentru The Independent.

 

Până acum, femeile au reprezentat nişte jucători minori în ameninţarea teroristă lansată de gruparea Stat Islamic, la nivel global. Însă, în ultima perioadă, au apărut relatări că ar exista şi femei pe frontul din Siria.

 

Sursa: Independent.co.uk

Alte ştiri despre: